Publicitat
Esports

Rècord d’olímpiques als Jocs de Tòquio

Vuit dones representaran l’esport terrassenc a Tòquio, una xifra que iguala l’obtinguda a Pequin

Des de l’esquerra, Júlia Pons, Silvia Muñoz i Clara Ycart. Pons i Ycart debuten en uns Jocs. Muñoz, metge de la selecció de hockey, té el récord de participacions olímpiques / cD Terrassa

Demà s’obren els Jocs Olímpics de Tòquio amb la celebració de la cerimònia inaugural d’una cita marcada pels efectes de la pandèmia i amb la incògnita sobre el seu desenvolupament. L’esport terrassenc aportarà un total de vint esportistes, una de les millors xifres de la seva història. D’aquest grup, vuit dones prendran part en la cita més universal de l’esport, marcant també un registre de rècord a la trajectòria olímpica de la ciutat. Seran les jugadores de hockey Júlia Pons, Clara Ycart, Berta Bonastre, Gigi Oliva i Carlota Petchamé, i les waterpolistes Paula Leitón, Bea Ortiz i Pili Peña.

L’evolució de l’esport femení espanyol ha estat espectacular en els darrers anys. I l’aportació d’olímpiques terrassenques també ha crescut de forma exponencial. Fins ara, 26 esportistes nascudes a Terrassa o militants en algun club local han pres part en uns Jocs Olímpics. El número s’ampliarà a 28 amb els debuts de les jugadores de hockey Júlia Pons i Clara Ycart.

La llista d’olímpiques terrassenques la va iniciar Margarita Moles, que va participar en els Jocs Olímpics d’Hivern de Garmisch-Partenkirchen l’any 1936. La nedadora Natàlia Mas va ser la primera esportista egarenca en prendre part en uns Jocs d’estiu a Moscou 1980. Es va obrir un nou parèntesi fins que a Barcelona’92 la llista es va ampliar a quatre dones olímpiques, les jugadores de hockey Cèlia Corres, Núria Olivé i Anna Maiques, que van obtenir la medalla d’or, i la nedadora Cristina Rey. Des de la cita barcelonina, l’esport femení de Terrassa ha estat sempre present en els Jocs. Amb participacions mínimes, com a Atlanta’96 amb Sònia de Ignacio o a Londres’12 amb Ana Copado, fins a la millor edició fins ara, a Pequín’08 amb vuit representants. A Rio’16 van competir set egarenques, a Atenes’05 ho van fer sis i a Sidney’00, cinc.

Mana el hockey
El hockey ha estat l’esport que ha aportat més esportistes olímpiques amb 16 representants fins ara. La natació i el waterpolo han aportat quatre i l’esquí i la gimnàstica una.
El rècord de participacions d’una esportista femenina el té la jugadora de hockey Sílvia Muñoz, que ha pres part en tres Jocs: Sidney, Atenes i Pequin. Ara viatja com a doctora de la selecció,Gigi Oliva igualarà aquest registre a Tòquio amb la seva tercera participació, després d’haver competit a Pequin i a Rio.

Publicitat
Rècord d’olímpiques als Jocs de Tòquio
To Top