Publicitat
Esports

El dron comença la pretemporada

A les darreries de la temporada passada, el Terrassa FC va començar a utilitzar un dron per captar imatges dels partits. El projecte s’ha consolidat. El pare del giny és l’analista Fran Lara

Una imatge aèria del partit de dilluns al municipal del Guinardó

Si la temporada passada estava en període de proves i només va poder fer-se servir en una quantitat limitada de partits perquè no disposava dels permisos necessaris, el dron del Terrassa FC podrà sobrevolar enguany el municipal de Ca n’Anglada, l’Estadi Olímpic i els diferents camps on jugui el conjunt que entrena Jordi López.

El responsable de gestionar aquest giny és l’analista del cos tècnic del primer equip Fran Lara. El figuerenc es va estrenar aquesta mateixa setmana al camp del Martinenc en el primer partit del Torneig d’Històrics.

La principal novetat d’aquesta temporada és que no només gravarà els partits i determinats entrenaments en els quals es treballa l’estratègia, sinó que s’intentarà que les imatges enregistrades arribin a la banqueta durant el partit per tal que el cos tècnic pugui prendre decisions, no només a posteriori sinó també durant el transcurs de l’encontre.

El Terrassa és l’únic equip de la Segona i la Primera RFEF que utilitza aquesta tecnologia, que enregistra un sol pla fix en el qual es veuen els 22 jugadors que hi ha sobre el terreny de joc. “Tot va començar quan el fill d’una amiga es va comprar un dron i em van demanar que els gravés els partits del Garriguella, l’equip on jugava”, explica Fran Lara, un figuerenc que es va incorporar la temporada passada al cos tècnic de Jordi López, un tècnic dels que prepara els duels fins al més petit detall. “Quan acaba el partit, li entrego les imatges al Jordi, que se les mira. Després escollim determinades jugades que permeten que els jugadors vegin com han actuat en tot moment, amb i sense pilota”, assenyala.

Un cop capturada la imatge del camp sencer, un ordinador es dedica a extreure els detalls que el tècnic necessita. “De vegades partim les zones per estar atents a les vigilàncies defensives, o ens centrem en les cobertures o l’ocupació dels passadissos. Ens ofereix unes possibilitats que amb una càmera convencional no tindríem”, explica.

Fran Lara és un dels grans experts en l’anàlisi futbolística a través de drons. Amb anterioritat havia treballat al Figueres i al Costa Brava. Bona part dels tècnics de Primera i Segona utilitzen imatges aèries, ja que la LFP els facilita el senyal de la càmera que sobrevola els camps lligada per cables. A la Premier, Guardiola empra també aquesta tecnologia.

Una feina feixuga

La principal dificultat per poder enregistrar els partits no és tècnica ni logística, però sí molt feixuga. Es tracta d’aconseguir els pertinents permisos per volar per part dels aeroports, aeròdroms o heliports propers al camp on es disputa el partit. “Els permisos cal demanar-los per a cada partit i has de comunicar el dia i l’hora en què faràs servir el dron. Tota la franja entre Mataró i passat Vilafranca del Penedès està controlada per l’aeroport del Prat”. Al municipal de Ca n’Anglada, la comunicació cal fer-la amb l’aeroport de Sabadell, mentre que a l’Estadi Olímpic cal posar-ho en coneixement del complex Ègara dels Mossos d’Esquadra i també amb un heliport d’Ullastrell.

Però Lara hi està avesat. “Quan comences, costa bastant que et facin cas i has d’insistir. Amb els anys, però, vas adquirint contactes i ho tens més per la mà. Així i tot, cal planificar quan jugarà l’equip per tal de demanar el corresponent permís. La veritat és que cal fer molta paperassa”.

El dron del Terrassa FC està, com l’equip, de pretemporada. Ja va ser dilluns al municipal del Guinardó i demà hi tornarà en el partit de semifinals davant del Sants. I diumenge si l’equip de López es classifica per a la final. Dimecres volarà cap a Ca n’Anglada per seguir el debut de l’equip a la Copa Catalunya.

No és aquesta una tecnologia econòmica. “El material que tinc val uns 20.000 euros. No parlo només del dron, sinó també del programa, el “router” i tots els complements”, explica Lara.

Un permís que gairebé no arriba

Un dels treballs que més maldecaps genera la gravació d’imatges a través del dron és la sol·licitud de permisos de vol. Dilluns, en el triangular de quarts de final del Torneig d’Històrics al municipal del Guinardó de Barcelona, Fran Lara va rebre l’OK per enlairar el dron el mateix dia de partit a les 12.40 hores, unes sis hores abans de començar el partit. I això que tenia el permís demanat des del dia 1 de juliol, un mes abans. “La gent del Martinenc em va posar tota mena de facilitats. Em van col·locar una taula i una cadira a la zona d’accés a vestidors i tot va funcionar a la perfecció”. Demà, el dron tornarà a volar.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top