Publicitat
Diners

Els serveis encapçalen la forta pujada de l’atur en el pitjor agost des de 2011

Publicitat

El pèssim comportament dels serveis a l’agost, especialment per l’acabament de la temporada laboral de l’estiu i la inactivitat a l’àmbit educatiu, on molts contractes temporals no es renoven aquest mes, i de la construcció, per aquest mateix últim motiu, expliquen la forta pujada de l’atur a Terrassa en aquest període clau de l’estiu. La desocupació a Terrassa va augmentar a l’agost en 558 persones i, amb això, es va convertir en el pitjor agost dels últims vuit anys, segons dades del departament de Treball de la Generalitat. Amb aquesta dada, i també motivat per l’increment més lleuger que es va produir al juliol i va posar fi a quatre mesos de millora en l’ocupació a la ciutat, ha provocat que la Terrassa torni a superar la barrera dels 14 mil aturats (concretament un total de 14.208).

Dels 558 nous aturats que deixa agost, el 84,5% (473) corresponen als serveis. Amb això, aquest àmbit va arribar a 8.894 persones sense feina a Terrassa, és a dir, més de la meitat del conjunt d’aturats (concretament el 62,5%). En la construcció també molts contractes temporals no es renoven a l’agost a causa de la inactivitat del sector. Aquesta circumstància habitualment es tradueix en un augment de les xifres de desocupació a l’estiu. Enguany, agost hi ha deixat 85 aturats, que són un 4,9% més que el juliol, i fitxa la xifra total de desocupats en 1.828. Amb això es confirma la irregularitat que pateix aquest any la construcció en matèria d’ocupació, i més si es té en compte que l’any passat va ser el sector que més ocupació va generar. La indústria també va patir la menor activitat el passat mes. En el seu cas, es van comptabilitzar 101 aturats més (+5,5%). Aquest àmbit va acabar el mes amb 1.952 desocupats, només 124 més que a la construcció.

Hi ha dues excepcions en la negativa evolució de l’atur a l’agost. Per una banda es troba el col·lectiu de persones sense feina anterior. En aquest cas, la desocupació va baixar un més que notable 6,2%. En termes absoluts, significa 95 aturats menys que el juliol (1.445 persones que encara no han trobat la seva primera feina). També millora les seves xifres l’agricultura però de manera gairebé testimonial. L’agost va acabar amb 5 aturats menys (-5,3%) per deixar la xifra total en 89.

Més entre els homes
Segons les dades de Treball, la pujada de l’atur el mes passat va afectar més als homes que a les dones. Entre els primers, la falta de feina es va incrementar en 334 persones (un 6% a l’alça). Actualment, són 5.858 els afectats. Paral·lelament, l’atur es va incrementar en 224 dones a l’agost, un 2,8% en termes relatius. El nombre de dones sense feina continua sent força més alta que els dels homes: 8.350. En finalitzar agost, hi havia a Terrassa 17.584 demandants d’ocupació: 7.070 homes i 10.514 dones. La majoria d’aturats egarencs porten en aquesta situació fins a 3 mesos. Són 4.224, el que suposa el 29,7% del total. La forta pujada de l’atur a l’agost ha fet que aquest grup sigui ara el més nombrós quan habitualment és els dels aturats de llarga durada. A més de 24 mesos sense feina hi ha actualment 3.986 persones. Entre els estrangers, la desocupació, al contrari, va baixar lleugerament a l’agost. Els 2.870 aturats són 52 menys que el juliol, que suposa un descens percentual de l’1,7%. La majoria de persones sense feina són dones, un total de 1.607, enfront dels 1.263 homes aturats.

Publicitat
To Top