
Hans Kempf guanya el Concurs d’Aprenents del Gremi de la Fusta
L'entitat lamenta una mancança gran de personal qualificat i busca generar vocacions professionals entre el jovent

- Segell a 38 empreses i serveis del Vallès Occidental per impulsar el turisme sostenible
Ara a portada
Publicat el 12 de març de 2025 a les 16:17
Actualitzat el 31 de març de 2025 a les 16:58
Hans Kempf, alumne de l’Institut Escola del Treball de Barcelona, ha guanyat la 22a edició del Concurs d’Aprenents promogut pel Gremi de la Fusta i s'ha endut 300 euros de premi. El segon lloc (200 euros) ha estat per Dimas Víctor Criado, també de l’Institut Escola del Treball de Barcelona, i el tercer (100 euros) per a Àlex Llop, de l’Institut Vil·la Romana de La Garriga.
Un total de 17 alumnes de fusteria, entre 16 i 33 anys, han participat en aquest certamen que se celebra en el marc de les festivitats patronals de Sant Josep amb l’objectiu d’impulsar i promocionar els oficis vinculats al sector de la fusteria. Per a la present edició, l’organització va obrir a concurs un total de disset places que es van cobrir ràpidament per alumnes provinents de diferents centres: l’Institut Escola del Treball de Barcelona, l’Institut Escola Cavall Bernat de Terrassa, l’Institut Escola Industrial de Sabadell i l’Institut Vil·la Romana de La Garriga.
Pere Solanellas, president del Gremi de la Fusta, reitera que “l’objectiu que perseguim amb aquest concurs és motivar i dignificar aquests oficis, així com generar vocacions professionals entre el jovent. Com en altres sectors d’activitat, en el sector de la fusta ja fa anys que tenim una mancança gran de personal qualificat, i de cara als pròxims la perspectiva no millora. Ens està costant trobar relleu generacional i hem de pensar que d’aquí a uns cinc o vuit anys, hi haurà un alt volum de jubilacions dels actuals professionals que serà complicat rellevar si no aconseguim que el jovent vulgui fer aquesta feina”.
Per la seva part, Rubén Vallés, vocal de la junta, afegeix que “el nostre sector té molta activitat i, de fet, necessitem professionals per poder cobrir la demanda actual. Als joves els estem animant a formar-se en un ofici que té futur i on tenen garantida la feina a curt, mig i llarg termini”.
Un any més, el concurs s’ha desenvolupat a les instal·lacions del Taller de l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Terrassa, al Vapor Universitari. Els participants han disposat de tres hores per elaborar el que en fusteria s’anomena una peça de triple assemblatge, que es tracta d’un un element dissenyat per unir tres peces de fusta en un únic punt de connexió, garantint resistència i estabilitat a l’estructura. “Aquest tipus d’encaix s’utilitza en construccions complexes com mobles, estructures de fusteria tradicional o bigues de sostre”, ha afirmat Joaquim Soler, impulsor del Concurs d’Aprenents i actual tresorer del Gremi, que ha explicat que “el concurs neix precisament en el moment en què les administracions decideixen anul·lar, organitzativament, la figura de l’aprenent. Des del Gremi continuem reivindicant la necessitat de recuperar i posicionar aquesta figura per poder formar professionals de manera efectiva, eficient i a qui els veterans puguem traslladar no només els coneixements sinó també l’amor per aquest ofici”.
El jurat, composat per Joaquim Soler, Josep M. Mur, Rubén Vallés, Antonio Solís, tresorer, secretari i vocals del Gremi més Martí Romero, professor del grau de fusteria recentment jubilat, ha avaluat el potencial de cada participant en base a la qualitat i la tècnica del seu treball, pel temps disposat i altres factors que poden influir en l’acabat final de la peça.

Notícies recomenades
-
Diners Només un 52% de les empreses ha iniciat l'activitat amb normalitat aquest dimarts
-
Diners La Cambra de Terrassa obre inscripcions per a la segona edició de l’acceleradora empresarial “Impulsa Startup”
-
Diners La Cecot demana declarar dilluns com a dia inhàbil a efectes administratius
-
Diners Les empreses lamenten manca d'informació i pèrdues econòmiques