La CNMC dona el vistiplau a l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell amb condicions

La decisió s'ha pres per unanimitat dels cinc membres. Ara, l'operació passa a mans del govern espanyol, que podria afegir condicions

  • Oficina del Banc Sabadell a Terrassa -
Publicat el 30 d’abril de 2025 a les 20:59
Actualitzat el 30 d’abril de 2025 a les 22:28

Un any després que el BBVA truqués per segona vegada a la porta del Banc Sabadell, el 30 d’abril del 2024, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha donat aquest dimecres a la nit el vistiplau a l’entitat presidida per Carlos Torres. L’organisme, però, posa una sèrie de condicions, enfocats amb els problemes sobre la competència. “Crec que la decisió de Competència era esperada. No es podien oposar a l’operació, però sí que havien de posar condicions més o menys dures, tot i que no acabin sent”, apunta l’economista, Joan Saborido, amb passat per l’entitat presidida per Josep Oliu.

Amb el vistiplau de Competència, l’operació passarà a la taula del Ministeri d’Economia, que tindrà un termini de quinze dies per decidir si l’eleva al Consell de Ministres, en la coneguda com a fase 3. En aquest cas, l’Executiu de Pedro Sánchez tindrà trenta dies per ampliar els compromisos que li demani al BBVA en matèries diferents de les de competència.

En qualsevol cas, però, no podrà vetar l’operació. Tot i això, sí que pot condicionar-la, si es tenen present les declaracions del mateix president del Govern o del Ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, en aquesta matèria, en què ambdós han mostrat la seva preocupació per l’operació, referint-se en temes de cohesió territorial.  “El valor d’això —condicions— és que obliga que passi al Consell de Ministres, perquè aquesta operació és una decisió més política que econòmica. Des del punt de vista purament econòmic no té interès: mires el que ofereix el BBVA ara com ara per les accions del Banc Sabadell és perdre-hi diners per les cotitzacions que hi ha, amb una prima negativa”, defensa Saborido.

Si les condicions addicionals que pugui posar l’Executiu central són especialment costoses per fer desistir dels desitjos del BBVA –el conseller delegat del BBVA, Onur Genç, no tanca la porta aquest escenari–, s’obriria el termini d’acceptació per als accionistes del Banc Sabadell. El darrer episodi, però el més important, perquè per ells passarà el futur en solitari o no del Banc Sabadell.

“Absolutament insuficients”

Minuts després d’anunciar-se que la CNMC donava llum verda, un dels primers a reaccionar a la decisió en un comunicat ha estat la patronal catalana de la petita i mitjana empresa, Pimec, assegurant que els compromisos “són absolutament insuficients per mitigar els riscos per a la competència i per a l’accés al crèdit de les pimes, i, per tant, per al conjunt del finançament empresarial”.

Alhora, han volgut posar de manifest la seva preocupació i desacord davant la decisió de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. És per aquest motiu que des de Pimec s’insta a les autoritats competents “a establir condicions a l’operació per evitar els riscos ja diagnosticats, i a implementar mecanismes de seguiment i supervisió externa”, amb l’objectiu que es garanteixi el compliment dels compromisos assumits pel BBVA. 

En el mateix comunicat, la patronal presidida per Antoni Cañete fa una crida al Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa, liderat per Carlos Cuerpo, perquè aprofiti la tercera fase del procés per “defensar l’interès general”.