Publicitat
Opinió

La realitat virtual, una nova manera d’aprendre a conduir

El món canvia vertiginosament gràcies a les noves tecnologies. Tot es mou. Tot requereix una constant actualització i estem obligats a reinventar-nos per no perdre pistonada en aquest entorn 2.0. La innovació és la principal clau de l’èxit i això ho avala el darrer Mobile World Congress, que va ser de rècord (amb 108.000 visitants totals, un 7% més que el 2016) i que, més enllà de ser un aparador de dispositius electrònics, és un niu de creativitat i de modernització constants. I, si hem d’escollir un element protagonista, sens dubte, podem dir que la realitat virtual va marcar la darrera edició.

En els últims anys, els avenços tecnològics aplicats a la configuració d’aquest "món virtual" i l’abaratiment dels costos que implica han permès la seva aplicació a diversos camps. Tot i que associem la realitat virtual als videojocs, n’aprofiten els avantatges altres sectors com la medicina, l’arqueologia o l’art. També té nombroses funcionalitats en el terreny de la mobilitat, no només com una experiència sensorial, sinó com una eina educativa i d’aprenentatge per als més joves.

Encara que un dels grans èxits de la política de la seguretat viària ha estat la reducció de la mortalitat entre les persones d’entre 15 i 29 anys, els accidents de trànsit continuen sent en aquest col·lectiu una de les principals causes de mort a Catalunya. Per ajudar a revertir aquesta situació, el RACC ha investigat els errors, la percepció de risc i els coneixements adquirits pels futurs conductors a partir de l’opinió de professors de les nostres autoescoles, que han format 12.600 alumnes l’últim any.

Aquest estudi conclou que, en aquest entorn canviant, cal promoure nous mètodes d’ensenyament que siguin realment útils en un context de circulació real i sense el suport d’un copilot experimentat.

En aquest sentit, considerem vital la incorporació de noves tecnologies en el món de l’aprenentatge ja que ofereixen noves possibilitats.

Per això, les seves autoescoles han estat les pioneres en l’ús de sistemes de realitat virtual que simulen escenaris de trànsit real, on els alumnes poden practicar la manera d’afrontar un estop, de circular per una rotonda i de canviar de sentit i direcció, entre d’altres.

En definitiva, les innovacions tecnològiques, i especialment la realitat virtual, obren un gran ventall de possibilitats que cal saber aprofitar. En el terreny de la mobilitat permeten recrear una experiència de conducció real i aprendre a circular d’una manera pràctica i segura, reduint el salt entre la teoria i el volant. L’educació és un dels grans motors de canvi i, amb aquest sistema, podrem formar conductors més ben preparats i amb més recursos quan són al volant. Aquesta és una estratègia que ens ha de servir per aconseguir una de les grans fites col·lectives: la mortalitat zero.

L’autor és mànager regional de Catalunya del RACC

Publicitat
To Top