Publicitat
Opinió

Terrassa lidera les ciutats de la ciència i innovació espanyoles

Dimecres d’aquesta setmana, a Móstoles, hem iniciat una nova etapa de la xarxa Innpulso amb l’elecció d’una nova presidència, que hem passat a exercir els alcaldes d’Ermua i de Terrassa. És un gest de reconeixement cap al compromís i el lideratge terrassenc en aquesta xarxa anomenada Innpulso, de la qual formem part els gairebé setanta municipis líders en innovació a Catalunya i a l’Estat espanyol.

Som a l’avantguarda, doncs, d’una nova economia basada en el coneixement, en la innovació, en la tecnologia i orientada a millorar la vida de les persones i crear ocupació de qualitat.

La ciutat de Terrassa ha format part d’aquesta xarxa des del primer dia, l’any 2010, en el que era un reconeixement del nostre compromís real i efectiu amb la innovació. Tres anys abans, el 2007, ja vam ser pioners a Catalunya i al conjunt d’Espanya en l’elaboració d’un Pla Local d’Innovació, impulsat des de l’Ajuntament, la universitat, les empreses i els agents socioeconòmics. Un document estratègic, que no tenia res de teòric, i que ens ha permès cooperar i coordinar esforços públics i privats per posar les bases d’una nova economia en uns anys molt difícils, els pitjors de la crisi econòmica. Un dels fruits d’aquell pla és precisament el Parc Científic i Tecnològic de Terrassa, Orbital 40, on destaquen la qualitat, el prestigi i la projecció creixents del Parc Audiovisual de Catalunya, una infraestructura de referència a escala estatal i europea. No oblidem, però, que el Parc Científic i Tecnològic Orbital 40 no és només "un espai", sinó que la seva concepció i funcionament respon a un model innovador de parc, integrat per les empreses més innovadores de la ciutat, que comparteixen una visió estratègica de la innovació, que resumim en el seu lema "Compartir x guanyar".

Des de Terrassa, en aquests anys, hem fet molta feina, discreta i constant, a dintre de la xarxa Innpulso, teixint complicitats amb ajuntaments de diferents comunitats. És el mateix que fem en totes aquelles xarxes i associacions (Eurocities, ACTE, la xarxa mundial CGLU de Ciutats i Governs Locals i Regionals…) en les quals participem i aportem la nostra experiència i la nostra voluntat d’aprendre d’altres experiències i impulsar objectius comuns. Aquesta tasca de lideratge i de cooperació es veu ara reconeguda amb l’elecció dels municipis de Terrassa i Ermua per impulsar una nova etapa de la xarxa Innpulso, que ha passat d’uns trenta membres a gairebé setanta en pocs anys.

Crec que xarxes com Innpulso són un bon instrument de cooperació entre ajuntaments, de treball en equip i també de reivindicació del paper dels ajuntaments com a motors de creació de riquesa, oportunitats i ocupació. Un paper, per cert, no gens reconegut i sovint obstaculitzat per les lleis i per l’esquema piramidal i jerarquitzat de les administracions públiques al nostre país. Els ajuntaments hi tenim molt a dir i molt a fer, si ens deixen, per impulsar una nova economia. I, quan no ens deixen o quan ens posen barreres, també ho intentem, perquè no podem ni volem quedar-nos amb els braços creuats. El nostre compromís és i serà crear oportunitats de desenvolupament sostenible, de progrés econòmic i de creació de feina estable, digna i de qualitat.

El municipalisme és un dels reptes que té aquest país en el futur i que fa anys que està bloquejat, quan podria ser un motor molt eficaç de transformacions econòmiques positives, productives i beneficioses per als interessos generals i per a la formidable densitat d’empreses petites i mitjanes que són la força de Catalunya. Estic convençut que les ciutats podem aportar molt en matèria de política industrial i econòmica a escala nacional, estatal i europea, col·laborant amb altres administracions, sens dubte, però també liderant territoris, teixint consensos i complicitats, buscant noves oportunitats de progrés i desenvolupament.

La xarxa Innpulso és una d’aquestes oportunitats que des de Terrassa estem decidits a aprofitar activament per a la nostra promoció econòmica. Ho farem compartint experiències, inquietuds i projectes amb altres municipis, al costat d’Ermua i de tots els nostres socis i sòcies en innovació i ciència, buscant la implicació dels governs nacional i estatal. I sempre amb un objectiu comú: servir els ciutadans i ciutadanes, garantir que el progrés econòmic estigui al servei dels interessos generals i de la gent.

L’autor és l’alcalde de Terrassa

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top