Publicitat
Opinió

Catalunya ha expressat un missatge polític de gran magnitud, que ningú no pot menystenir

Més de 800 ferits de l’actuació policial a Catalunya, aquest 1 d’octubre, és una xifra absolutament intolerable i repugnant. Com ha dit tanta gent al llarg del dia d’avui, jo també dic a Rajoy i al Gobierno de España que els hauria de caure la cara de vergonya. Hem vist i patit avui escenes d’una violència esfereïdora en un país que vol ser europeu i democràtic. I aquesta repressió desmesurada i impresentable és responsabilitat de qui n’ha donat les ordres i de qui ha volgut, tossudament, portar les coses fins a aquests límits injustificables a l’Europa del segle XXI.

No espero que dimiteixin, totes i tots sabem que no tenen prou decència per fer-ho. Tampoc no ho han fet per la corrupció, per les retallades, per l’empobriment del país, pel ruïnós rescat bancari, per la destrucció sistemàtica de la Constitució i de l’autogovern de Catalunya… I no dimitiran encara que ho demanem milions de persones a Catalunya, arreu d’Espanya i a molts indrets de la Unió Europea i del món. Tenen la cara molt dura i estan disposats a tot per tal d’imposar-nos una Espanya neofranquista, cada dia amb més rics i més pobres, cada dia amb menys llibertat i democràcia.

Avui Catalunya ha expressat un missatge polític de gran magnitud, que ningú no pot menystenir. Per a mi, té un gran valor i el respecto, encara que -com ja sabeu- no he estat d’acord amb l’estratègia que s’ha seguit, tot i que tampoc no he girat l’esquena en absolut a tota la gent que volia votar.

Penso, però, que el dia d’avui no es resumeix només amb un “sí” o un “no”. La veritat és que s’hi barregen moltes més coses, que tenen un factor comú: un desig àmpliament compartit de llibertat, de democràcia, de dignitat, de justícia. Podem estar més o menys d’acord amb la gestió del referèndum, podem discutir sobre lleis eternament o debatre sobre la seva validesa i representativitat. És absolutament legítim fer-ho. Però això no hauria d’impedir que subratllem tot allò que ens uneix per damunt de les diferències ni tampoc que reflexionem serenament sobre quina sortida es pot donar a tantes aspiracions legítimes i compartides.

Per tant, el primer que vull fer és expressar el meu reconeixement i respecte a tota la gent que, de bona fe, amb respecte i esperit democràtic, ha fet possible aquesta jornada, a Terrassa i arreu de Catalunya. Deixo de banda si tenim més o menys discrepàncies, ara no és el moment. Encara que la situació sigui molt confusa, hi ha hagut una immensa majoria de gent que, hagi votat o no, hagi participat o no en els preparatius, ha fet tot el possible per preservar la democràcia i la llibertat des del respecte als altres. Jo els ho agraeixo, sincerament. I dono també les gràcies als terrassencs i les terrassenques, als Mossos d’Esquadra i a la Policia Municipal, que han garantit la seguretat al llarg del dia d’avui a la ciutat, així com a totes i tots els professionals que han estat al seu lloc, al servei de la ciutadania: entre totes i tots hem fet possible un dia pacífic i de serenitat a Terrassa.

Dit això, estic convençut que el primer que necessitem és fer fora Rajoy i el seu govern. I fer-ho ja, des de demà mateix. Hem de forjar una aliança de forces, partits i moviments que plantegi una moció de censura immediatament i que obri una nova etapa. En aquest sentit, tinc l’esperança que el meu partit, el PSC, així com el PSOE, acabi afrontant amb decisió, valentia i generositat aquest moment històric i siguin els motors del primer gran canvi democràtic que necessitem: una nova majoria parlamentària i un nou govern a Espanya. Sense amenaces, sense por, sense garrotades, sense trampes legals, sense cap mena de violència. Aquest és l’únic camí que pot portar a votar en un referèndum legal i acordat i a complir amb la voluntat majoritària que surti de les urnes.

Article publicat per l’alcalde de Terrassa aquest diumenge al seu compte de Facebook

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top