Publicitat
Opinió

Setembre

Arriba setembre i comença un curs polític i social que promet ser summament intens. En clau local s’inicia amb la rebel·lió dels ajuntaments, liderats pel de Terrassa, contra Endesa i la seva intenció que els municipis paguin el 50 per cent de la factura de la llum de les famílies vulnerables que es troben impossibilitades d’assumir el cost dels subministres domiciliaris. El lideratge es reparteix, com diem, entre l’alcalde de Terrassa, que ha convocat els ajuntaments aquesta setmana per celebrar una cimera a la qual consensuar una resposta, i la Diputació de Barcelona, que ja ha fet una crida també als ajuntaments de la seva demarcació, com ja la va fer a l’anterior mandat, a la qual va incloure la resta de diputacions catalanes i les entitats municipalistes. La tercera institució que ha pres posició en aquesta cursa de lideratges ha estat la Generalitat de Catalunya, que ahir mateix va iniciar una negociació directament amb Endesa per trobar una sortida a un assumpte de solució complexa.

És curiós com s’han mobilitzat de forma tan ràpida les administracions públiques. Ningú no vol perdre posició davant un tema de caràcter social que generarà una dinàmica mediàtica important. Algú podria pensar que la imminència d’unes eleccions, que tant podrien ser generals com autonòmiques, podria activar els dispositius polítics de reacció, però és ben cert que ens trobem des de fa anys en una situació de campanya electoral sostinguda en el temps, tot i que és cert que ara es donen tots els condicionaments, tant a Madrid com a Barcelona.

En aquest sentit, especialment intensa es presenta la tardor política a Catalunya, en un escenari de divisió en el bloc independentista en què es vol solucionar el que es denomina un "tsunami democràtic" davant la imminent sentència del judici del procés per part del Tribunal Suprem. Ja es parla obertament d’eleccions. L’únic que mantenia la unitat a l’independentisme eren els presos del procés, però des de fa mesos els discursos s’estan fent cada vegada més nítids quant a objectius, tàctiques i estratègies. El judici contra el president Joaquim Torra, al final de mes, ens donarà la clau, també, de com s’afrontarà la resposta a la sentència, que s’espera per a finals d’octubre.

A Madrid l’atenció està, de moment, en un altre focus, que és la formació de govern. En aquest moment res fa pensar que s’evitaran unes noves eleccions al novembre. Molt han de canviar les coses perquè es doni un pacte de govern o d’investidura.

Les posicions estan molt enfrontades en un moment, a més, que tothom parla ja d’una nova gran crisi econòmica, per acabar-ho d’adobar.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top