Publicitat
Opinió

Màgic set

Avui som a 7 de febrer. Arribem a l’equador de l’hivern. Tant se val si la Candelera plora o riu! Un número fascinant. Pitàgores el considerava el número perfecte. Roma s’edificà sobre set turons. L’instrument sagrat del Déu Apol·lo tenia set cordes. També són set les notes de l’escala diatònica musical. Els grecs van convenir que havien d’ésser set les "grans meravelles del món" (representatives del símbol de la bellesa). I les belles arts s’estipulen en aquesta xifra.

A l’Edat Mitjana, van descobrir que el 7 era la suma de les tres arts liberals del Trívium (gramàtica, dialèctica i retòrica) i les quatre del Quadrívium (aritmètica, música, geometria i astronomia). Dante Alighieri l’utilitzà per descriure els 7 inferns a la "Divina comèdia".

Místicament, la numerologia occidental diu que el 7 ve referit al pensament de la totalitat de l’univers en moviment. És la suma de 4 + 3 = 7: quatre elements de la natura (aigua, terra, foc i aire) amb quatre punts cardinals (nord, sud, est i oest, de l’orientació espacial). Afegint-hi el tres, de la simbologia de la perfecció divina (concebuda com a trinitat conceptual), ha donat volada a la creença llatina del "Omne trinum est perfectum". La unió d’ambdues xifres (quatre, materials + tres, celestials) es veu com una combinació perfecta.

Bíblia i cristianisme l’utilitzen sovint. A la mentalitat religiosa hebrea, simbòlicament i literària, el món es creà en 7 dies. Salomó construí el Temple de Jerusalem en 7 anys. Jesús li explicà a Pere que cal perdonar "fins a 70 vegades 7". Es comptabilitzen 7 sagraments i són 7 els pecats capitals. La predilecció per aquesta xifra fa que els evangelistes adjudiquin 7 frases a Jesús, abans de morir a la creu.

Tenim setmanes de 7 dies. Són 7 els dies que la lluna tarda a canviar de fase. L’arc de sant Martí es compon de 7 colors. Diuen que els gats tenen 7 vides i, quan expliquem contes als nens, mai no falten els clàssics de la "Blancaneu i els 7 nans" o "Les 7 cabretes i el llop". Si ens enfadem preguntem "per quins set sous?" i anomenem "setciències" les persones que abasten diferents disciplines. Tant de bo que aquest número ens dugui sort ! En allò que m’afecta, en poc més de dos anys, fregaré la setantena. I, ves per on, en 7 dies arribaré a la xifra de 700 columnes en aquest diari. Uf!

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top