Publicitat
Opinió

Ai, Pepitu!

Enguany, el dia de la meva onomàstica queda deslluït o "light". La vigència de les mesures adoptades amb motiu del COVID-19 fan que tot sigui diferent. Què hi farem! Fins i tot, les famoses "falles" de València s’han anul·lat. Quin desencís més gran per als qui havien esmerçat un munt d’hores preparant-ho tot amb il·lusió. En allò que em pugui afectar, no em preocupa gens ni mica. No endebades miro l’entorn i veig una societat molt esquerpa amb la dinàmica religiosa.

Altrament, són moltes les persones que només festegen el jorn de l’aniversari. Per contra, jo sempre propugno celebrar-ho tot. La vida és tan bonica i valuosa que tot motiu em demana goig. Actualment, però, ja no té gaire efecte la dita del "De Joans, Joseps i ases, n’hi ha a totes les cases". Primen altres criteris un pèl "alienígenes"… El "Pepet o Pep" (catalans) i el "Pepe" castellà ens menen al Josep. Remarquen les sigles inicials del "Pater putatibus". Per als no creients, amb una idea que tot plegat els suggereix un conte amb més pa que formatge.

Avui, també commemorem el Dia del Seminari, sota el seu patronatge. Jorn establert en el context eclesial de neguit per les vocacions sacerdotals. En aquest context, em permeto citar alguns adagis a fi d’implorar la seva protecció. En uns moments tan summament preocupants com els que ens toca viure, no ens anirà gens malament: "Per Sant Josep, el brot al cep / per Sant Josep, cada gripau salta en son indret / per Sant Josep, el fred s’arrisca / per Sant Josep, el marduix treu el bec / per Sant Josep, es casa el pardalet / per Sant Josep, sembra el canemet / per Sant Josep, si Déu vol, el sastre apaga el gresol".

Allò que costa és el que realment val. Si volem vocacions, primer ens cal ésser del tot fidels a la fondària i nucli de l’essència vital. En l’àmbit humà, social i religiós. Per contra, ens hem mal acostumat a anar fent, sense arrelar criteris d’esforç i vàlua real. "Hic et nunc", això qui primer s’ho ha d’aplicar és la pròpia Església.

Feta aquesta reflexió, expresso la meva felicitació més cordial a totes les persones que festegen avui l’onomàstica. Tant de bo que ho puguin fer per molts anys! Amb el desig sincer que el sant vetlli per la salut, feina i gaudi en el conjunt de llurs activitats. "Sancte Joseph, Terror Dæmonum, Ora Pro Nobis!"

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top