Publicitat
Opinió

Estem ben arreglats

Som un embaràs, ja portem nou mesos de pandèmia. El més preocupant és que ni Déu sap el què ens queda. Per això, la dita del títol ("estar ben arreglats…com Sant Jaume de barrets") equival a trobar-se al bell mig d´una situació complexa. Aquest sant només tingué un barret, al llarg de tota la seva vida. Per vell, estava tronat i prou malmès…A més, era de llauna, per la qual cosa resistia millor els embats climàtics i del propi ús. Esdevingué patró dels barretaires.

Seguint amb la llegenda, un dia que feia un fred de ca l´ample, el sant no sabia amb què tapar-se el cap. Llavors, optà per una pell de conill. Fou tanta l´escalfor que n´obtingué que suava com un descosit. La mullena de la suor li atorgà una ferma cohesió. En tractar de treure-se´l, s´adonà que s´havia format un motlle dur, com un barret. D´ací nasqué el patronatge referit.

Hom creia que qui es posava un d´aquells estris al "taulat" n´allunyava el mal de cap i la migranya. Contrasto aquest fet amb el de llençar monedes a la "Fontana de Trevi". Si ho fas d´esquena, se´t concedeix la gràcia de retornar-hi. Aquesta "litúrgia" arrenca de la pel·lícula "Three coins in the fountain" amb el tema principal cantat per Frank Sinatra. L´argument anava de tres noies que tiraven una moneda a la font, desitjant quelcom.

També penso en el pastor que trobà la imatge de la Verge de Núria. Al costat d´una olla, un sant Crist i una campana. Allí, diuen que ficant les dones estèrils el cap dins l´estri deixen d´ésser-ho, a condició que toquin, alhora, la campana. Conec un fill de Queralbs que recorda bé el cas, tot i que potser hi ha més pa que formatge. Veritat o no, el cert és que va bé que l´afamat folklorista Joan Amades fes per compilar aquestes historietes. La paremiologia passa de pares a fills i l´escola procura no perdre´n el fil. El refrany és la sublimació de la parla franca. Un autèntic "llibre de saviesa". Malgrat tenir una edat, tinc la sort de posseir una poblada cabellera. Amb la pandèmia, tant de bo que la ventilació oregi la ment dels gestors que han d´ajustar el desgavell. No necessiten barretina, però sí seny. Massa normes i trets enlaire a veure si, casualment, cau algun pardal.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top