Publicitat
Opinió

Dejuni Bahà’í

M. Carme Medina, Comunitat Bahá’í de Terrassa

Els bahàis de Terrassa entre el 2 i el 20 de març, així com milions de bahàis a tot el món, realitzen el període anual de dejuni, abstenint-se voluntàriament de menjar i beure des de la sortida a la posta del sol.

El propòsit del dejuni bahà’í és fonamentalment espiritual, té caràcter simbòlic i és un recordatori de l’abstinència de desitjos materialistes i egoistes. En l’ésser humà hi ha dues naturaleses: la material i l’espiritual. Com l’aliment físic nodreix el cos, la pregària i el dejuni, acompanyats de la lectura de les escriptures sagrades i la meditació, nodreixen l’esperit humà.

A totes les religions, el dejuni ha estat considerat una pràctica fonamental per al desenvolupament espiritual, per enfortir el caràcter, per al control dels desitjos i per a la sensibilització amb qui experimentem dificultats. El dejuni s’ha practicat en diferents formes i temps durant mil·lennis com a part de la vida religiosa. Però el principi continua sent el mateix: el dejuni simbolitza el desaferrament del món físic i del jo, i exerceix una influència regenerativa sobre l’ànima. Els bahà’ís han dejunat des dels començaments de la Fe Bahá’í a mitjan segle XIX. Bahá’u’lláh, el seu fundador, va afirmar que el dejuni “verdaderament, és el remei suprem i la més gran curació per a la malaltia de l’egoisme i la passió”.

El període de dejuni bahà’í és essencialment de recuperació espiritual, durant el qual el creient ha de tractar d’efectuar a la seva vida interior els reajustaments necessaris, i refrescar i enfortir forces espirituals latents a la seva ànima, com voluntat, autodisciplina, generositat, despreniment, paciència, moderació, obediència, compassió i gratitud, entre d’altres, per arribar a ser millor persona i que el propi desenvolupament espiritual reverteixi en servei desinteressat pel millorament del seu propi entorn. Per als bahàis el més important són les accions constructives, que són la causa del progrés de la humanitat.

Veiem el dejuni com una pràctica espiritual, però recentment la ciència també ha donat nova llum sobre el seu significatiu paper en la biologia i la fisiologia humanes, mostrant importants beneficis per a la salut. Eleva la producció d’endorfines i serotonina, substàncies neuroactives que es coneixen com a calmants del dolor, i hormones de la felicitat, que poden millorar la nostra psique, augmentar l’alegria, fer créixer la capacitat del domini sobre un mateix i millorar l’estat d’ànim. Però els beneficis que produeix en el nostre cos i ment no ens han de desviar del veritable propòsit pel qual dejunem: “Apropar-nos més a Déu i purificar el nostre cor”.

El dejuni bahà’í té lloc durant el darrer mes del calendari bahà’í, anomenat “Sublimitat”, i acaba just quan comença l’equinocci de primavera, amb la celebració de l’Any Nou.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top