Publicitat
Opinió

An apple a day keeps the doctor away

Josep Ballbè i Urrit

O bé, “…no doctor to pay”. Una poma al dia, el metge estalvia. Te’l manté lluny.

Heus ací una dita –amb dues versions similars– que té 160 anys d’història. Ens hem de remuntar a Gal·les i l’original deia: “eat an Apple and going to bed and you’ll keep the doctor from earning his bread” (menja una poma, ves al llit i evitaràs que el metge es guanyi el pa). Que consti –primer de tot– que sento un gran respecte i admiració per aquest col·lectiu i no el vull pas encabritar. Encara vull afegir que, en temps de pandèmia, el meu sentiment de suport envers tots ells s’ha refermat moltíssim.

Certament, sembla que la poma té molts efectes terapèutics. Diuen els entesos que, per tot el món, hi ha més de 7.000 variants d’aquesta fruita. Ofereix efectes d’antioxidant, ajuda a regular el trànsit intestinal i alhora ofereix prevenció de tipus cardiovascular. Que li ho diguin als bons gurmets culinaris!

N’hi ha que tenen la pell verda, rogenca, groga o bruna. Per dins, la polpa és blanca, més o menys dolça i acídula. Al seu nucli, les llavors venen envoltades d’un cor coriaci. Totes elles, però, cauen al seu temps. Això sí, el costumari popular ens refereix que “menjar en dejú una poma, salut dona”.

També que “una poma cada dia esdevé la millor medecina”. Contribueix bastant a “estar sa com una poma” Per tot plegat, “val més un gínjol a la mà que no pas una poma a l’arbre”.

Antitèticament, tanmateix, també es parla de “la poma de la discòrdia”. La llegenda bíblica del paradís terrenal –amb Adam i Eva– certifica que “com que el dimoni la poma va ponderar, Eva se la va menjar”. D’ací deriven altres expressions amb un cert caire negatiu, com “fer cara de pomes agres” o que “una poma podrida en malmet d’altres”.

Com a conclusió, establiria que ens cal treballar per l’hàbit d’una cura especial. “Guardar-se una poma per a la set”: guardar-se les coses i estalviar per a un cas de necessitat. Després de més de dos anys de pandèmia i donant una ullada a la conjuntura planetària, malament rai si no fem per modificar enfocaments vitals. Hem de bescanviar la forma d’afrontar el nostre pas per aquest món. Lluny de considerar-lo una vall de llàgrimes, ens pertoca triar la metàfora de la poma com a cim de l’excel·lència. Si fa no fa, tal com va fer una empresa puntera del sector de les noves tecnologies.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top