Publicitat
Opinió

Eleccions bahá’ís a Terrassa

Maria Carme Medina, Comunitat bahá’í de Terrassa

Tots els bahá’ís del món celebrem que el 21 d’abril del 1863 Bahá’u’llah, fundador de la Fe Bahá’i, va declarar a Bagdad, quan era exiliat del govern persa, que portava una missió semblant a la de Moisès, Buda, Crist, etc. i que ell era la Manifestació de Déu per a aquesta època.

Va fer una crida per aconseguir una completa reestructuració de l’Orde Social, una reestructuració que serà inevitable a mesura que la humanitat emergeixi cap a una nova etapa de la seva història. La Nova Era, va indicar Bahá’u’llah, estarà marcada per certes característiques: entre d’altres, l’eliminació de tota classe de prejudicis, la completa igualtat entre l’home i la dona, el reconeixement de la unitat essencial de totes les grans religions del món, l’eliminació dels extrems de pobresa i de riquesa, l’educació universal i un idioma auxiliar mundial, l’harmonia entre la ciència i la religió, un equilibri sostenible entre la naturalesa i la tecnologia, l’establiment d’una mancomunitat mundial, en la qual les nacions estaran unides, i l’autonomia dels seus estats membres i la llibertat i la iniciativa personal de les persones seran salvaguardades.

Aquesta commemoració marca el moment més important en la història dels orígens de la Fe bahá’í. I aquest mateix dia 21 d’abril s’elegeixen a tot el món els Consells Locals Bahá’ís, cos de govern comunitari, elegit cada any a tota localitat on resideixen nou o més bahá’ís majors de 18 anys.

Els bahá’ís de la comunitat es reuneixen per a l’elecció. Després d’un període de pregària i meditació, cada creient escriu nou noms corresponents a les persones que al seu entendre estan més ben capacitades per administrar els assumptes de la comunitat. Es voten les persones que “millor combinin les qualitats de lleialtat inqüestionable, de devoció desinteressada, de ment ben formada, d’habilitat reconeguda i experiència madura”.

Tota elecció bahá’í es realitza per votació secreta. No hi ha candidats, nominacions o campanyes electorals. Els electors tenen l’oportunitat de votar conscientment amb llibertat absoluta d’elecció.

Actualment, els consells locals bahá’ís vetllen per una gran varietat d’assumptes que són l’essència de la vida comunitària. Entre les activitats que gestionen figuren l’educació dels nens i joves, la celebració dels Dies Sagrats, els serveis devocionals, trobades d’estudi, activitats socials, celebració de matrimonis i funerals, etc. Cal destacar la reunió mensual de la comunitat, disposada per a la camaraderia, la consulta i presa de decisions, on totes les persones tenen dret a opinar i votar qualsevol dels assumptes que sorgeixin en la consulta entre les persones presents.

A la Fe bahá’í no hi ha clergat, ni treball pastoral o missioner professional. Bahá’u’llàh va proporcionar una estructura per administrar els assumptes mitjançant un sistema de consells elegits en l’àmbit local, nacional i internacional que denominen Ordre Administratiu. Els òrgans de govern bahá’í arriben a acords mitjançant una forma col·lectiva de prendre decisions anomenada “consulta”, que procura aconseguir el consens comunitari mitjançant l’acostament de posicions i no enfrontant-les unes amb d’altres.

Les eleccions anuals bahá’ís a Catalunya s’han anat fent des del 1947 i a Terrassa, des del 1954.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top