Publicitat
Opinió

Fàtima i Rússia

Josep Ballbè i Urrit

Dilluns passat, es complien 77 anys de la capitulació nazi davant les tropes russes, en la cloenda de la Segona Guerra Mundial.

Tot aprofitant que el calendari ens marca, avui, la diada de la Verge de Fàtima, vull recordar el lligam entre els dos temes assenyalats al títol. Fins i tot, els malastrucs anunciaven que Vladímir Putin donaria un gran cop d’efecte per a cloure el conflicte bèl·lic en la mateixa data.

El proppassat 7 de novembre, va fer 104 anys de la Revolució Russa, quan les tropes liderades per Lenin assaltaren el poder i nasqué la Unió Soviètica, associada a l’expansió del comunisme arreu. Val a dir que, aquella mateixa època, van tenir lloc les aparicions de la Mare de Déu als tres pastorets (Llúcia i els seus cosins Francesc i Cinta), a Cova da Iria. Es veu que la Verge els va demanar que preguessin especialment per aquell país… D’una manera o altra, tant de bo que la providència i les negociacions entre països ho accelerin al màxim!

La primera aparició va ser el 13 de maig del 1917. Havien dut el ramat d’ovelles a pasturar i la Verge –situada dalt d’una alzina– els demanà que tornessin al mateix indret cada dia 13 del mes, durant cinc mesos més. Fins a l’octubre del mateix any. Llavors, en acabar la visió i amb una afluència de gent xifrada al voltant de les 70.000 persones, tots veieren el miracle de veure dansar el sol, que es va tenyir de diferents colors, girant sobre si mateix i desplaçant-se lateralment.

Sent o no creient, tothom pot pensar el que vulgui. El solapament de dates entre la Verge que ens marca el calendari d’avui i la Rússia actual, tanmateix, sembla més evident que casual. El paral·lelisme entre la història d’aleshores i la d’ara em fa pensar. Les conseqüències de la guerra foren nefastes i es perllongaren al llarg de molt més temps. L’embolcall associat a l’expansió comunista no va passar pas desapercebut, ans ben al contrari.

En un altre àmbit, els catalans tenim una devoció especial per la Moreneta. Raó per la qual goso plantejar que som en disposició perfecta de traslladar un desig semblant envers Rússia i Ucraïna, de forma urgent. La classe política no en sap prou i desvaria. Fa massa dies que dura aquest malson terrible, amb unes conseqüències summament horripilants: “Sigueu per als bons pilar de fortalesa. Per als pecadors, el port de salvament”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top