Publicitat
Opinió

Fem servir el cap, pensem!

Rosa Ferrer, professora d’infermeria

“El sentit comú és el menys comú dels sentits”, Voltaire.

Acabo de llegir dos articles, I cap dels dos m’ha deixat indiferent, tot i que estava absolutament segura que en ambdós casos arribarien a les conclusions que han arribat els científics. Aquí hauria de repetir la frase de Robert Green Ingersoll que vaig posar la setmana passada sobre la “santa trinitat de la ciència”. Ara bé com n’hi ha una d’Alfred Nobel, que també m’agrada molt i és molt adequada. És la següent: “Es pot afirmar, sense exagerar, que l’observació i la cerca de similituds i diferències són la base de tot el coneixement humà”. Puix sí. Tota la raó. Ara bé tinc un dubte. La pregunta és la mateixa de sempre: per què tant temps per “descobrir” una cosa que és de sentit comú? Per què no s’ha sentit a infermeria quan ho deia ja fa molts anys? Ah! De què parlo? Perdó, hauria d’haver començat dient el gran descobriment. A veure, notícia del dia 21 de juliol d’aquest any.

França alerta de la toxicitat del 90% dels bolquers que es venen a Europa. L’Agència Nacional Francesa de Seguretat Alimentària, Ambiental i de Salut Ocupacional alerta de la presència de contaminants químics, amb potencials conseqüències per a la salut, en aquests productes infantils i en uns altres d’higiene menstrual. Segons diuen, I cito textualment: “El 90% dels nounats europeus han estat exposats a una contaminació química molt greu”. Han trobat 38 productes químics que comporten un risc molt greu per la seva salut, al llarg de la seva vida, com càncer, trastorns hormonals (diabetis, obesitat, etc.), efectes tòxics que poden afectar el sistema reproductiu, etc. El mateix passa amb els productes d’higiene menstrual o els bolquers per adults, ja que estan fabricats amb els mateixos materials.

Ara ho han descobert? De veritat em diran que no ho sabien? La cel·lulosa és un producte derivat del petroli, potser pensaven que en fer-ne bolquers, compreses o tàmpax el tornaria com el cotó! Fa molts anys que una gran part d’infermeria ho estem dient. No perquè siguem més intel·ligents que ells, sinó perquè hem vist i comprovat com han evolucionat tant les dermatitis per contacte del bolquer en els nadons, com el fet de veure l’augment d’infeccions d’orina, inclús de problemes renals dels nounats. Tot i que les nenes acostumen a ser les més perjudicades per les infeccions d’orina, els nens també en pateixen. Fa uns vint anys, unes companyes d’un gran hospital de Barcelona van presentar un estudi sobre aquest augment d’infeccions a causa dels bolquers i ningú els va fer cas.

Està clar que uns productes que generen 7.000 milions d’euros a l’any, sí, ho han llegit bé, tan sols amb els bolquers, a dues empreses i que han arribat a fer creure que són imprescindibles… Fixin-se la resposta que han tingut aquestes empreses quan se’ls ha demanat de restringir aquestes substàncies químiques: “Restringir els productes químics –asseguren–és dolent pel negoci”, s’han de tenir quadrats i de ferro colat!
Sé que per a molts el que diré els semblarà endarrerit i passat de moda, però la salut dels nostres infants i la nostra ha d’estar per sobre de modes o suposats avenços que són un greu perill per la salut. Hem comprovat i amb aquest estudi han demostrat científicament que, ara per ara, no hi ha res més sa i segur que el cotó, tant per a bolquers com per a compreses. A més de segur per la nostra salut també ho és per a la natura i per a la butxaca, ja que són reciclables. Per tant, no abocaríem tones diàries de material contaminant que triga centenars d’anys a desaparèixer i això torna a revertir amb la nostra salut, i a la butxaca, perquè n’haurem de comprar menys, pel fet que és reutilitzable.

En el tema de la incontinència d’orina, aquest amb el que tant ens atordeixen cada dia a les dones tot i que també en pateixen els homes, si en lloc de posar tant d’èmfasis en el fet que tots i totes ens posem compreses per la incontinència i així viure meravellosament bé, s’ensenyés a recuperar la musculatura del sòl pelvià després dels parts, intervencions quirúrgiques, o a mantenir-la per viure millor a mesura que passen els anys, no tan sols viuríem amb més dignitat i millor salut, sinó que estalviaríem diners i contaminació. Els exercicis per millorar i mantenir la musculatura del sòl pelvià són d’una gran senzillesa si es comencen a fer a temps, el primer i més important és fer contraccions a nivell de vagina-uretra, com si anéssim a tallar el fluix de l’orina, fent-les unes vint vegades un parell de cops al dia previndran les pèrdues del demà. Clar, això no fa ric a ningú, és tan sols un benefici per la persona!
L’altra notícia és del dia 25 de juliol d’enguany i diu: “Un estudi fet al Regne Unit diu que la manca de contacte inicial amb els virus, pel confinament, ha desprotegit els infants”. Sembla que el temps que els nens van estar a casa i no van tenir contacte amb els virus comuns que desenvolupen el seu sistema immunitari amb refredats i gastroenteritis ha deixat el sistema immune sense defenses, I aquells amb una predisposició genètica a poder agafar-la, com que no tenen les defenses desenvolupades, l’han agafat. Per tant, no tenen res a veure directament ni amb la infecció per Covid, ni amb la vacuna. Encara que cal evitar factors que poden augmentar el risc. I en vull assenyalar un del que ja n’he parlat, però per la importància que té ho tornaré a fer, es tracta dels gels hidroalcohòlics. Ja vaig explicar en el seu moment la toxicitat dels gels. Ara cal remarcar per què són especialment tòxics per als nens. Deixant a part les al·lèrgies que poden donar, hem de tenir en compte que la pell dels nens és tendre i fràgil. En posar el gel hidroalcohòlic amb molta facilitat absorbeix l’alcohol que ja sabem com actua en el fetge. Si hi ha unes defenses sense desplegar que faciliten i empitjoren la infecció per virus comuns i, que haguessin cursat amb un senzill refredat – podent arribar a desenvolupar una hepatitis– afegiu-li l’alcohol uns quants cops al dia i veureu com es complica la malaltia. Seny si us plau, els nens han de tenir contactes amb altres nens perquè necessiten socialitzar, per salut mental i també física.

Fa uns dies estava comprant i vaig sentir aquesta conversa entre una mare I la seva filla que devia tenir uns 9 anys, la mare li diu: “Em sembla que ja ho tenim tot, anem a pagar i cap a casa, ai no, ens falta el gel hidroalcohòlic”, la nena tot saltant I jugant li diu: “Ui, sí, mami, no ens el deixem que així ja no cal que ens eixuguem les mans i embrutem tovalloles”. No tinc paraules, bé potser en diria masses!

Com diu Hipòcrates: “La funció de protegir i desenvolupar la salut ha de ser fins i tot superior a la de restaurar-la quan està deteriorada”. Si us plau, tinguem cura de la nostra salut, agafem-ne les regnes i, aconsellats pels professionals de la salut, fem prevenció a temps, hi sortirem guanyant en tots sentits!

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top