Publicitat
Opinió

Toc, toc, queda alguna neurona activa?

Rosa Ferrer

“La terra que no és llaurada portarà brolles i espines encara que sigui fèrtil; així l’enteniment de l’home”, Santa Teresa de Jesús. Cada vegada em sobta més escoltar notícies, crec que falta llaurar molt i molta terra per treure les brolles i les espines.

Aquí van dos temes de força actualitat. Primer: activistes contra el canvi climàtic.

Unes activistes contra el canvi climàtic tiren una llauna de sopa de tomàquet al quadre dels gira-sols de Van Gogh i s’enganxen les mans amb cola instantània a la paret per protestar, uns altres tiren puré de patata sobre “Les Meules”, del pintor impressionista francès Claude Monet, també s’han encolat les mans i s’han enganxat a les parets, tres persones més han estat detingudes als Països Baixos després de protagonitzar una acció per denunciar l’escalfament global, llançant salsa de tomàquet a prop de la coneguda pintura “La jove de la perla”, de l’artista Johannes Vermeer.

I aquests s’anomenen activistes contra el canvi climàtic…, mare de Déu senyor! Tot això ho fan a cop de llaunes de menjar precuinat, llaunes que engrossiran muntanyes de deixalles que s’han de fondre a altes temperatures que deixen anar fums i calor que van a parar a la més que maltractada atmosfera. S’enganxen amb cola a parets i terres havent d’utilitzar, per alliberar-los, dissolvents tòxics que van a parar a l’atmosfera, vaja, potser ni ho han pensat! Per cert, porta’n ventalls i fan corrents d’aire quan fa calor o posen aire condicionat? S’abriguen bé quan fa fred o van amb màniga curta perquè tenen la calefacció posada? Ai que potser no hi pensen, en això. De totes maneres, cal destruir o embrutar obres d’art per protestar? Com diu Flora Tristán, escriptora i activista social (París, 7 d’abril de 1803-Bordeus, 14 de novembre de 1844): “Dues coses que em criden l’atenció: la intel·ligència de les bèsties i la bestialitat dels homes”.

Segon: la carnisseria vegana.

Embotits vegans, pit de pollastre vegà, carn vegana. Mirin, jo respecto que cadascú mengi el que vulgui, però si una persona escull menjar vegetarià o vegà, entenc que ho fa perquè no vol menjar cap classe de carn, per tant, per què disfressar les bledes, espinacs, pastanagues, etc., que són prou bones “per se”, amb el fals nom d’embotits, pit de pollastre o carn, l’embotit es fa amb porc, el pit de pollastre i les hamburgueses no són verdura amb remembrat de ves a saber quins colorants, espesseïts i essències, però res de natural; de veritat ens prenen o, molt pitjor, ens hem tornat tan babaus?

Quan mengem verdura o llegums, i més si ho fem pensant en la nostra salut, no hauríem d’evitar tants additius? O potser és que es fa perquè s’ha posat de moda i no volem ser menys moderns, però alhora no podem prescindir dels gustos del que volem negar. Pensar i fer les coses amb seny seria força bo per a la nostra salut, tant física com mental, no vulguem enganyar el nostre cervell amb additius, ni la nostra vista amb falsos embotits, filets de carn o pollastre, ens agrada la verdura i els llegums o, ens agrada autoenganyar-nos dient que mengem més sa?

Carn vegana impresa amb impressora 3D, que pot regular les formes segons ens faci il·lusió, i donar-li el color, textura i sabor que més agradi… A veure, no sé si ho acabo d’entendre, això és menjar per a persones o per a jugar a donar menjar als Playmobil? Cal, pel fet de ser vegà, fer veure que és menjar carn? Cal imprimir menjar i posar-li tota classe d’additius per posar-li color, textura i sabor? En això consisteix menjar sa? Ah! A més, haurà passat per una màquina carregada de microplàstic i petroli o ves a saber què.

Francament, menjar de tot en moderació no fa mal a ningú, ara bé, decideixin menjar el que decideixin, que sigui el menys manipulat possible, amb cap additiu, siguin pastanagues, bledes, carn o peix, com menys porqueries portin, més sa sense cap dubte serà, i si són de temporada i de proximitat, molt millor. A més, segurament, les deixalles que quedin podran reutilitzar-se com a adob a l’hort, mentre que tots els additius acabaran amb els cultius o els canviaran el color, el gust i la textura (un nou experiment a fer?). Bé, sempre ho podrem imprimir amb les imprescindibles impressores 3D, sempre que no hi hagi una caiguda de corrent.

“Res a tot el món és més perillós que la ignorància sincera i l’estupidesa conscienciosa”, Martin Luther King, Jr, clergue i activista (Atlanta, Geòrgia, 1929 – Memphis, Tennessee, 1968).

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top