Publicitat
Terrassa

Formar òptics a l’Àfrica per millorar la visió dels infants

El segon dijous del mes d’octubre, que va ser ahir, dia 10, es commemora, des de fa una dècada, a tot el món el Dia Mundial de la Salut Visual. L’objectiu és conscienciar a la ciutadania de la importància de les malalties oculars que és la segona discapacitat de la població a escala mundial, segons l’Agència Internacional de Prevenció de la Ceguesa.

A la jornada si suma cada any la Facultat d’Òptica i Optometria (Foot) i el Centre Universitari de la Visió (CUV) del campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb un seguit d’activitats de sensibilitat sobre la salut visual. Compten amb el suport d’altres institucions i entitats afins i de l’Ajuntament de Terrassa.

El programa d’ahir a la ciutat va reunir diverses activitats. Potser la més innovadora va ser la inauguració de la mostra "Mira+Enllà" a la Foot que recull la labor de l’ONG Ocularis a l’Àfrica i fa èmfasi a la creació del primer diploma universitari en Oftalmologia Pediàtrica a la Universitat de Dakar, el primer de tota l’Àfrica francòfona.

La iniciativa
El programa de formació amb docents a el Senegal va ser impulsat per Ocularis l’any 2013, per tal que puguin desenvolupar la seva tasca d’atendre la salut ocular curable, en la població infantil de països en vies de desenvolupament, tenint present els efectes directes de la visió, tant en la salut dels infants com en el seu creixement social, econòmic i personal. La tria del país no era a l’atzar. Aquí tenim un oftalmòleg per a cada 10.000 persones, mentre que al Senegal hi ha 1 per a 250.000 i a Moçambic molt pitjor, 1 per cada 900.000 persones.

En l’actualitat, aquesta experiència del diploma universitari ja ha complert dues edicions. Per Ocularis, els resultats són molt valorats en tant que constaten un increment qualitatiu i potencialment exponencial. I estan satisfets perquè les intervencions es poden visualitzar a curt i llarg termini, a través de la doble formació, pràctica i teòrica de futurs i futures docents, que realitzen una atenció directa a una població infantil amb manca de recursos i problemes de salut ocular curables. Ocularis es proposa ara crear el mateix programa de formació per oftalmòlegs a Moçambic. En aquest nou projecte s’afegirà també un segon programa formatiu d’optometristes.

Treball en xarxa
Després de la presentació a la Foot, la mostra "Mira+enllà" es portarà durant un any als diferents organismes, institucions i poblacions que col·laboren en el projecte, així com a centres educatius. El fet que Terrassa sigui el punt de sortida de l’exposició no és casual. Ocularis fa projectes a l’Àfrica des de fa deu anys amb cooperació i aportacions d’institucions i entitats, i també de donatius particulars.

En aquest sentit, l’empresa dòptica té conveni amb la UPC des de 2012 i col·labora amb l’Ajuntament. Representants de l’Ocularis ONGD, de la Foot i de l’Ajuntament van assistir ahir a l’apertura de la mostra a la facultat, així com representants d’associacions del Senegal. També estava prevista l’assistència de M. Claude Vila de Font-Riera, cònsol Honorària del Senegal.

A més de l’exposició, la Foot va explicar la seva tasca a Burkina Faso i va obrir, com és habitual, una carpa a la Plaça Vella per fer revisions oculars gratuïtes. Les primeres revisions van començar amb alumnes de 4° de primària de l’Escola Tecnos i després, a la tarda, per la població general. Cada any es fan de 250 a 300 revisions. El programa es va tancar cap a les 19.30 hores de la tarda, amb una conferència sobre la baixa visió, a càrrec d’Eulàlia Sánchez, Herrero, professora de la Foot, al Casal del Vapor Gran.

Publicitat
To Top