Terrassa

Alerta per la baixa participació en la prova del càncer de còlon

El departament de Salut ha culminat l’extensió del programa de clivatge del càncer de còlon i recte arreu de Catalunya fent una crida a la participació, donat que de les 834.600 persones convidades només es van voler fer la prova 375.500, menys de la meitat dels convocats a portar una mostra de femta a la farmàcia.

El resultat de les proves realitzades posa de manifest la importància de la participació per a una detecció precoç del càncer de còlon i incrementar les seves possibilitats de curació. En un 5,2 per cent de les mostres rebudes, la detecció de sang oculta en femta va resultar positiva i es van fer més de 17.500 colonoscòpies d’estudi. Com a resultat d’aquestes proves, es van detectar 6.737 persones amb pòlips amb risc de progressar cap a malignes. L’extirpació a la mateixa colonoscòpia evita, en la majoria de casos, l’evolució negativa.

La prova de femta ha permès detectar 676 càncers colorectals, un 70 per cent dels quals en estadi inicial i amb possibilitats de curació.

Corresponsabilitat compartida
Pilar Saura, directora general de Planificació en Salut de la Generalitat, va subratllar ahir a la presentació del balanç de la campanya la importància de la participació en el programa de detecció precoç. "Es tracta d’una corresponsabilitat compartida pel sistema de salut i la ciutadania, on es demostra que el treball en xarxa garanteix els èxits que ja estem assolint".

Des de l’Hospital Clínic, el seu director mèdic, Antoni Castells, va reconèixer ahir que "poques vegades, al llarg de la meva trajectòria professional, he pogut comprovar que una actuació assistencial hagi tingut un impacte tan favorable en el conjunt de la població com la introducció de programes de clivatge de càncer de còlon".

El paper de les farmàcies com a receptores de mostres ha estat clau. Jordi Dalmases, president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, va destacar ahir que "la xarxa de farmàcies, per la seva capil·laritat, fa un paper de motivació a la població molt important".

Salut convida a participar en el programa a la població diana d’homes i dones entre 50 i 69 anys. El programa consisteix a fer-se cada dos anys una senzilla prova a casa per detectar la presència de sang a les deposicions quan aquesta és imperceptible.

La població rep una carta personal amb les instruccions a seguir. Si es detecten indicis de sang s’intueix una lesió i es fa una colonoscòpia amb sedació. La prova permet prevenir el càncer extirpant els pòlips de risc o bé detectar el tumor en estadis inicials.

El càncer colorectal és avui el més freqüent a Catalunya, especialment a partir dels 50 anys. L’any passat es van diagnosticar 6.228 casos (3.634 en homes i 2.594 en dones) i van perdre la vida 2.538 persones (1513 homes i 1025 dones). La supervivència relativa al cap de 5 anys del seu diagnòstic, és del 56% en homes i del 61% en dones.

El càncer silenciós
El càncer de còlon es desenvolupa en la majoria dels casos a partir de petites lesions de l’interior del budell (pòlips), que amb el pas del temps poden transformar-se en un càncer. Quan es detecta de manera precoç, aquest càncer és de fàcil tractament i té moltes possibilitats de curació.

El de còlon és conegut com el càncer silenciós. La majoria de vegades no produeix cap molèstia fins que la malaltia ja ha avançat. Per això és tan important la detecció precoç i la participació en el programa. La prova pot disminuir la mortalitat per aquest tumor en un 16 per cent o més en els participants en el programa.

El programa de detecció precoç celebra 10 anys a la ciutat de Barcelona, pionera en la detecció massiva. Impulsat pel Departament de Salut i liderat pels hospitals Clínic i Del Mar, amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, el model ha estat exportat a la resta del territori català.

Els nivells de participació de la població de Barcelona superen la mitja catalana. En el global de la ciutat ronda el 50 per cent i en alguns districtes arriba gairebé el 60 per cent. Les guies europees recomanen participacions del 65 per cent per assolir els millors resultats de detecció precoç.

To Top