Publicitat
Terrassa

La Síndica de Greuges demana que es revisi la taxa de guals

La Síndica Municipal de Greuges ha demanat a l’Ajuntament que revisi el replanteig de la taxa de guals pel que fa als nous paràmetres de càlcul i a la seva aplicació escalonada, amb l’objectiu d’establir un període de transició que tingui en compte el principi de proporcionalitat que inspira l’ordenament jurídic tributari.

La defensora dels ciutadans ha fet aquesta petició després d’analitzar la queixa d’un nombre important de ciutadans i ciutadanes de Terrassa afectats per l’increment de la taxa. Aquests ciutadans i ciutadanes li han fet arribar la seva disconformitat per considerar l’augment desproporcionat i abusiu, i manifesten que aquest augment ni tant sòls repercutirà en millores del manteniment de les vies públiques.

El punt de partida d’aquest assumpte cal trobar-lo al mes de novembre de 2018, en el ple extraordinari, quan l’Ajuntament va aprovar les ordenances fiscals i el pressupost general per l’any 2019. La Síndica explica que les mesures que es van aprovar no han estat exemptes de polèmiques però que el cas dels guals és el que ha aixecat la indignació de la ciutadania. El motiu és que l’import a satisfer el 2019 difereix amb escreix del de l’any anterior (2018).

La defensora de la ciutadana fa una exposició detallada de les causes que va portar l’increment. Així, segons informa, l’Ajuntament justifica que el replanteig de la taxa de gual i el consegüent increment de la quota a pagar pel contribuent, és fruit de la revisió cadastral portada a terme per l’Administració i que va entrar en vigor l’any 2018.

La Síndica explica, a més, que l’Ajuntament va presentar la nova configuració de la taxa com una evolució del model que s’estava aplicant i que incorpora variables que, segons l’Administració, acoten millor l’objecte de tributació sense perdre de vista la base actual per tal que el trànsit d’un a l’altre sigui el més suau possible. La Síndica considera que "aquest objectiu últim no s’ha aconseguit, ja que els increments han estat quantitatius i, per tant, el trànsit no estat res de suau, provocant sorpresa i indignació als contribuents".

Límits
La defensora municipal també indica que "l’Administració, encara que pugui escollir entre els diferents valors possibles, es troba subjecta a una sèrie de límits com ara el principi de proporcionalitat i el principi d’equivalència". I reitera que les propostes d’ordenances fiscals que s’aproven anualment tenen per objectiu cercar l’equilibri entre ingressos i despeses previstos però també millorar els serveis públics".

I en aquest sentit, conclou que "el replanteig de la taxa de gual amb la introducció de nous paràmetres de càlcul s’ha fet d’acord amb la recaptació desitjada i no s’ha tingut en compte el fet que l’increment de la quota a pagar per contribuir era quantitativament superior a la que venia pagant sense establir un trànsit suau entre l’anterior mètode de càlcul i el nou replantegi, desatenent els límits establerts per principis generals de l’ordenament tributari".

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top