Publicitat
Terrassa

Nits al carrer de la Rasa sota vigilància policial 

Un repartidor ha matinat per a distribuir productes un dissabte. Està treballant al volant. Puja pel carrer de la Rasa i diversos individus, en aparent estat d’embriaguesa, comencen a sacsar la camioneta, fins al punt que el treballador veu perillar la seva integritat. Aquest és un dels múltiples episodis, mescla de desvergonyiment i incivisme, confrontants amb el delicte, que han tingut lloc en aquest carrer del Centre i els seus voltants en els últims mesos. La Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra s’han posat a la feina després de les repetides queixes veïnals i duen a terme els caps de setmana un operatiu que s’ha saldat ja, entre altres resultats, amb set detencions, 98 denúncies per conductes incíviques i 540 controls individuals d’alcoholèmia.

L’operatiu conjunt va començar a mitjan novembre i compta amb agents uniformats i de paisà de tots dos cossos policials. Abans de la seva posada en marxa, responsables policials es van reunir amb veïns i entitats per a conèixer les seves queixes, que no eren poques. Tampoc eren (són) pocs els sectors afectats per un problema nocturn que irradia la zona de locals del carrer de la Rasa i voltants. Hi havia queixes per la inseguretat i les gamberrades al propi carrer de la Rasa, però també a la plaça del Vapor Ventalló (que dóna a la Rasa) i limítrofs, i al carrer del Cardaire, i a la plaça de Josep Freixa Argemí, al costat del Parc de Sant Jordi, ja a Ca n’Aurell. Els botellons que molts individus fan en aquestes zones constitueixen una de les arestes del problema que el dispositiu policial intenta “llimar” amb la seva presència.

Va haver-hi reunions amb associacions de veïns i amb veïns a títol individual, farts dels sorolls, dels orins en la via pública, del rebombori, de la inseguretat, dels gots i ampolles abandonats i trencats al carrer, del comportament d’alguns participants en l’oci nocturn que deixaven després de si l’endemà un decorat de deixalles i cansament veïnal. Els problemes se succeeixen, sobretot, en les nits del divendres. I aquest dia és quan la policia posa l’accent principalment.

Sovint es desencadenen baralles, una cosa habitual en llocs de marxa i molt freqüentats. I algunes d’aquestes baralles, no poques, són provocades per delinqüents especialitzats que usen el rebombori en benefici propi. Aprofiten les carreres i el desgavell per a robar, sobretot telèfons mòbils. Els mateixos tipus, coordinats entre si, són experts en acostaments sigil·losos a parelles en ple frenesí amorós o a individus amb intoxicació etílica amb el mateix objectiu, el del furt.

Uns quants delinqüents s’han sumat a la “festa” per a fer de les seves, per a traspassar la ratlla de l’incivisme i entrar directament en la perpetració de delictes. I prevenir-los i evitar-los és la comesa principal dels agents de paisà dels Mossos d’Esquadra integrats en el dispositiu. S’han registrat uns quants furts i robatoris amb violència, sobretot de telèfons mòbils, i un augment de sostraccions a l’interior de vehicles estacionats. En el marc del pla d’actuació s’han dut a terme set detencions, quatre d’elles per robatoris amb violència i intimidació (els mossos consideren esclarits cinc delictes) i una, per violència de gènere. Dos dels detinguts han ingressat a la presó després de passar a disposició judicial i els mossos no descarten més arrestos en relació amb altres fets similars. Els altres dos detinguts estaven implicats en robatoris amb força en botigues, en assalts nocturns comesos a l’empara d’una nit de marxa.

Un dels robatoris es va executar en una botiga de roba. L’altre, en una d’informàtica, totes dues en el Centre. Els dos detinguts, que estan en situació de llibertat provisional, van participar presumptament en tots dos assalts. Els arrestos de tots aquests sospitosos (tots majors d’edat, terrassencs i amb antecedents) han estat resultat de l’operatiu específic a la Rasa i voltants, destaca la policia.

L’operatiu es desplega els divendres, sobretot, entre les onze de la nit i les sis del matí del dissabte, però també les nits dels dissabtes s’han convertit en franges d’atenció especial en un dispositiu en el qual, com indica Jesús Requena, intendent dels mossos a Terrassa, la policia autonòmica i la local es mantenen en coordinació permanent.

Contacte
Els mossos se centren en els robatoris violents i la resposta a incidències. Els agents municipals, en els incompliments de les ordenances. Però tots dos cossos treballen colze a colze per minimitzar els problemes, siguin els que siguin. Els responsables de l’operatiu contacten periòdicament amb vigilants i amos de locals. El pla continuarà vigent “mentre calgui”, subratlla l’intendent. És a dir, de moment es pot qualificar d’indefinit.

Es pot veure agents pel carrer de la Rasa i aturats a la Plaça Didó, però també se’ls veu pel carrer de la Indústria, pel de Pau Claris i pel Camí Fondo. Durant aquest primer trimestre del 2020, la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra, i els seus interlocutors veïnals, i el Gremi d’Hostaleria de Terrassa i Comarca, es reuniran per a avaluar els resultats d’un programa que des de novembre ha concitat esforços extra dels cossos policials.

Xavier Fernández Rivero, regidor de Seguretat i Policia Municipal, ha estat un dels principals organitzadors d’un operatiu dissenyat “amb la voluntat de fer front al problema”. Es tracta de “trobar l’equilibri entre un oci nocturn responsable i el dret dels ciutadans al descans i a tenir el seu entorn net”, reflexiona l’edil. A més dels detinguts, el pla s’ha saldat, de moment, amb l’aixecament de quinze actes per consum o tinença de drogues i nou denúncies per a conductors ebris.

En el marc del pla d’actuació s’han dut a terme set detencions, quatre d’elles per robatoris amb violència i intimidació, una per violència de gènere i dos per la seva implicació en robatoris amb força en botigues

Policies uniformats i de paisà integren aquest dispositiu especial, que treballa sobretot durant les nits de divendres a dissabte

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top