Publicitat
Terrassa

L’hostaleria s’agafa al menjar per emportar-se

No és el confinament del mes de març però té moltes similituds. Amb el tancament dels bars i restaurants, i sobretot de les terrasses, l’ambient als carrers tornar a ser de solitud, de pèrdua d’afluència de gent, i d’alegria. Ahir va ser el primer dia i ja és segur que la situació durarà, com a mínim, catorze dies més perquè el Tribunal Superior de Catalunya va ratificar ahir tot el paquet de mesures imposades per la Generalitat contra la Covid-19. Aquestes també preveuen limitacions d’aforament en comerços, gimnasos i cultura així com la prohibició de reunions de més de sis persones. Malgrat que fins a darrera hora del dijous, va haver-hi molta confusió sobre l’entrada en vigor de les mesures, que finalment van ser ratificades ahir, tothom va prendre bona nota i va complir però intentant aprofitar al màxim les possibilitats legals per seguir tenint activitat. Això es va notar sobretot al sector de l’hostaleria. Només donant un passeig pel centre es podia comprovar. Algun bar van tancar totalment, però la majoria va obrir oferint productes per emportar-se, l’única opció possible durant aquest període.

Un exemple: la Plaça Vella. Cap terrassa desplegada però molts bars, gairebé tots, oberts però sense que els clients puguin entrar-hi. I pels voltats, un tancat, que sembla que ja ha presentat un ERTE, que per desgràcia serà l’opció que molts altres hauran de seguir a Catalunya, segons les patronals. Però sobretot, poca feina. “Cafès, alguns entrepanets; molt poca cosa, tot, clar, per emportar-se”, diu l’Álvaro Belbel, del Bar Itaca. Ja fa dies que la feina va baixar, “d’ençà que van anunciar les mesures la gent es va espantar, ja que ens van posar com si fossin els focus de la infecció”.

Ja tornarem!
“Quan tinguis cadires, hi tornarem; hem de seure-hi perquè estem cansades”, li diu una dona gran a l’Álvaro en veure que no té terrassa i que tampoc poden accedir a l’interior. És la tònica de tot el matí. L’Àlvaro creu que tancar bars i restaurants no servirà de gran cosa mentre altres espais de gran contacte social continuen al cent per cent, com els transports públics. “Si volen ser eficaços que ens tanquin 15 dies de forma total, que es tornin a confinar. Una altra cosa només són pegats”. Aquest professional també critica la confusió que es va generar dijous a darrera hora quan no se sabia del tot cert què mesures entraven en vigor i quines no. “Els grups de whatsapp anaven plens de “bulos” i informacions falses. Hi havia molta confusió. Molts deien que anaven a obrir, que estaven farts i que preferien que els multessin, altres dubtaven…” Ahir, amb la resolució del Tribunal es va acabar la confusió definitivament. Però sembla que algú va tirar pel dret perquè la Policia va intervenir ahir per tancar un bar que havia obert, tranquil·lament, al centre.

Beatriz Acuña és l’encarregada d’Antico Cafè, al carrer Major. “Jo puc entendre que no deixis que hi hagi activitat a l’interior però per què no hem de poder tenir un 30% d’aforament a la terrassa? Això és inacceptable i està fora de tota lògica”. També critica que les mesures s’implantessin amb poc marge. “Ja tenia tot el gènere pel cap de setmana: embotits, llet, cafè, pastes, i ara que hem de fer amb tot això? Són perdudes que ningú té en compte”. A més, de totes les despeses fixes, com el lloguer, que “s’han de seguir pagant”. I Així és “molt difícil aguantar, molts tancaran”. Per Acuña, per combatre l’epidèmia no val només amb ficar-se amb l’hostaleria. “Ha d’haver-hi més controls, que tota la gent compleixi”.

La Jèssica Álvarez, de Creps del Cremat, a la Plaça Vella diu: “mira la plaça buida, no sé com pot acabar tot això”. L’establiment està a mig gas. No té oberta la terrassa però hi ha un factor que l’ajuda. Té una barra que connecta amb l’exterior, i des d’on se serveixen els productes (altres bars la van posar durant el confinament i asseguren que va ser tot un encert). “Només espero que finalment no canvien la norma i només permetin oferir menjar a domicili”, comenta.

Les limitacions d’aforament al comerç també influeix negativament en l’activitat, però a uns més que altres. Els comerços petits s’ho van fent com poden però aquells més grans la norma els perjudica perquè tenen més gent que entra a mirar gènere, a passejar per la botiga abans de decidir-se a comprar. Això ho diu l’Elisabet Gràcia, responsable de Sport 2000 al carrer de la Unió. “Ara estem tres a la botiga i només que entri una família amb fills per mirar sabates ja estaríem fregant el topall”. Aquesta botiguera, que ja és de la segona generació familiar, va constatar ahir un menor flux de gent al carrer, la qual cosa perjudica el comerç.

La prova de foc: dissabte
La Judith Martín, encarregada de Claire,’s al carrer Major, diu que “amb tanta gent teletreballant i sense terrasses als bars, l’ambient ha baixat molt”. La prova de foc de com ha afectat les noves normes al comerç serà, diu, “el dissabte que, en teoria, són dies de molta activitat.” Un venedor de l’ONCE amb cabina al centre és dels millor observadors de què passa als voltants. És un venedor ja veterà, amb molta experiència a peu de carrer. I ho tenia molt clar; “d’ahir a avui tot ha canviat molt, s’ha perdut l’alegria, hi ha molta menys gent al carrer. Això no pinta gaire bé, la veritat”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top