Publicitat
Terrassa

Els síndics demanen reforçar els serveis socials

El Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (Fòrum SD) alerta de l'”extrema fragilitat dels serveis socials municipals” nou mesos després de l’inici de la pandèmia de la Covid-19 i “en un moment que sorgeixen nous models de pobresa”. Els defensors de proximitat han recollit les demandes i queixes formulades per la població en l’informe “Desatencions a la ciutadania en temps de pandèmia”, on proposen un decàleg de recomanacions que fan arribar a les administracions i que seran la base de les seves actuacions d’ofici.

El document el signa una comissió del Fòrum de Síndics formada pels síndics de Cornellà, Santa Coloma, Badalona, Sant Boi de Llobregat i per la síndica de Terrassa Àngels Marquès.

Les sindicatures constaten que “en algunes poblacions exaspera la lentitud i la manca de resposta dels serveis socials” i els preocupa “l’extrema fragilitat” d’aquestes dispositius i el perill que esdevinguin “la baula feble del sistema” en un moment com l’actual.

Avui “el sistema social està massa tensat -diuen- i sense poder garantir plans de caràcter preventiu, veien-se indefectiblement abocats a treballar més des de la urgència davant els nous models de pobresa”. Davant d’aquesta situació, els síndics creuen que “és vital reforçar urgentment” els serveis socials per evitar veure “cada cop un nombre més creixent de ciutadans que veuran els seus drets retallats i les seves dificultats de fer front a la situació molt agreujades”.

La situació dels serveis socials municipals s’afegeix al bloqueig de les administracions supramunicipals en tramitacions de prestacions com els ERTO, les prestacions per desocupació, la Renda Garantida de Ciutadania i l’Ingrés Mínim Vital, “provocant greus disfuncions, especialment entre els col·lectius en situació de vulnerabilitat”, apunta l’informe.

Avaluar el teletreball
Pel que fa a altres de tràmits municipals, els síndics han observat aquests mesos dificultats per contactar amb l’administració i l’allargament dels terminis de resposta.

L’alentiment de tràmits a la ciutadania es podia entendre “en un primer moment de la pandèmia”, diuen, però “un cop acabat el primer estat d’alarma perviu”. Els síndics han rebut queixes del servei 010 col·lapsat, telèfons que no responen mai, llistes d’espera de moltes setmanes als serveis socials, impossibilitat de fer cap gestió com un certificat d’empadronament, etc.

Per això, demanen als municipis que reforcin les seves centraletes telefòniques, que millorin les seves infraestructures i avaluïn l’eficàcia del teletreball, comprovant que no generi ineficiències.

Recorden que “el teletreball molt sovint ha estat per voluntarisme i amb recursos propis del funcionariat”, per això demanen als ajuntaments què garanteixin els mitjans necessaris per teletreballar.

Durant la pandèmia, l’increment de la digitalització de tràmits ha fet més evident “la bretxa digital i com el tancament de centres cívics i biblioteques l’agreujava, per què era el punt digital per a moltes persones”. En aquest sentit, els síndics proposen que s’obrin els equipaments cívics, esportius i culturals, que s’abordi “de manera integral l’acumulació de retards” i que s’estableixin nous canals de comunicació amb la ciutadania, com xarxes socials, whatsapp, etc.

Obligatorietat d’empadronar
Des del març, els síndics també han detectat als municipis “denegacions de padró i dificultats per exercir el dret i l’obligació d’empadronar-se”, situacions que han deixat moltes persones sense atendre i “fora del sistema”.

El Fòrum recorda ara als ajuntaments que “tenen l’obligació d’empadronar, amb independència de la situació habitacional dels demandants”. També reclamen que “es revisin les actuacions dels cossos policials” per evitar “situacions d’abús d’autoritat” i se’ls formi en matèria de Drets Humans i de resolució positiva de conflictes.

Amb tot, l’informe valora el paper que han jugat els ajuntaments arbitrant mesures per atendre la població més afectada per la crisi. Els municipis, diuen, estan, a la primera línia de l’emergència social, especialment amb persones en risc de vulnerabilitat com la gent gran, la infància i l’adolescència, persones amb diversitat funcional i situacions de dependència, migrantsi famílies monoparentals.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top