Publicitat
Terrassa

Bars i restaurants afronten les noves restriccions

Els bars i els restaurants de Terrassa i de tota Catalunya van viure ahir dilluns, entre el desànim i la indignació, el primer dia de noves mesures establertes per la Generalitat per fer front a l’increment en la velocitat de transmissió del virus dels últims dies.

A l’expectativa de la resposta dels clients, els propietaris i els treballadors dels locals tractaven d’adaptar-se ahir al matí a la situació, marcada per les limitacions horàries en el servei. I és que el Govern només permet que ofereixin esmorzars i dinars, però no sopars, i sempre en unes limitacions horàries: de 07.30 a 09.30 i de 13 a 15.30 hores.

El servei a domicili o el de menjar per emportar està permès durant tot l’horari d’obertura de l’establiment. L’aforament a l’interior dels locals és del 30 per cent. Així mateix, els bars i els restaurants dels centres comercials només poden oferir l’opció del “take away”.

“Ja a l’hora d’esmorzar hem tingut menys clients que la setmana passada; no pots obligar la gent a què esmorzi o dini a una hora determinada”, explicava en Xavi Gómez, un dels socis del Zurito, a més de president del Gremi d’Hostaleria de Terrassa i Comarca.

Precisament en aquest local del carrer de la Rasa va tenir lloc ahir al migdia una protesta per les noves limitacions que ha d’afrontar el sector de la restauració. A les taules de la seva terrassa s’hi podien llegir cartells amb frases com “Més ajudes, fora impostos”; “El poble rescata els bancs i el Govern no rescata el poble” o “També tenim fills, hipoteques i vida”.

Horari més ampli
Gómez indicava ahir que “la limitació horària comporta que els pocs clients que han vingut a esmorzar, ho hagin fet tots de cop, la qual cosa també provoca una certa concentració”. La situació va ser semblant a l’hora de dinar. “Hem tingut força clients i ha estat una mica estressant, perquè molts han hagut de menjar més ràpid del que ho farien de normal i tu tampoc pots oferir el servei que voldries”. A més, el president del gremi es preguntava “per què no podem fer sopars, guardant les distàncies adients entre taules? I qui no compleixi la norma, doncs que el sancionin”. Així mateix, Gómez considera que “si et fan tancar o et limiten l’activitat, el Govern hauria de concedir unes ajudes adients, que com a mínim et permetin cobrir les despeses fixes del local, i això no s’ha produït”.

Al Cafè Plaça Vella van readaptar ahir l’horari, obrint al públic mitja hora abans (a les 07.30 i no a les 8 del matí) per tal d’aprofitar més el temps en què el servei d’esmorzar està permès. “Aquests límits horaris no tenen sentit, perquè el servei fort d’esmorzars comença a les 9 del matí i a dos quarts de deu ja no en podem oferir”, afirma Juan Carlos Martín, l’encarregat de l’establiment. “A més, a l’hora de dinar es perden els clients que venen una estona abans a prendre alguna cosa i ja acaben menjant al cafè, perquè la terrassa, des de les 9.30 i fins a les 13 hores, no pot utilitzar-se”.

Menys públic
En Joan Abad, propietari de la Cafeteria Nova Font Vella, comenta que “podrien haver allargat en mitja hora el temps dels esmorzars, i així no haguéssim perdut certs clients, com els que obren la botiga a les 10 del matí i venen just abans a fer un cafè”. Així ho indica mentre serveix dinars a una desena de persones, en virtut de l’aforament permès, que és del 30 per cent a l’interior dels locals.

El màxim de comensals per taula és de quatre persones (sis, si són de la mateixa bombolla de convivència). Per als dies festius de Nadal, el límit per als bars i restaurants serà de sis persones per taula de, com a màxim, dues bombolles de convivència. Des d’alguns restaurants consultats ahir comenten, però, que se’ls han anul·lat moltes reserves per als dies festius del Nadal d’ençà que el Govern va fer públiques les noves restriccions.

En tot cas, les principals associacions d’hostaleria de Catalunya van denunciar ahir que les decisions “erràtiques, poc clares i incoherents” del Govern provoquen “la ruïna del sector i els seus proveïdors”. L’hostaleria va tornar a concentrar-se ahir a Barcelona per demanar a la Generalitat mesures contra la Covid-19 “que no estigmatitzin i culpabilitzin un únic sector”.

A banda de les mesures en la restauració, una altra de les restriccions fixades per la Generalitat i vigents des d’ahir dilluns, és que la mobilitat dins de Catalunya queda restringida a la comarca de residència. Amb l’excepció dels motius adequadament justificats (sanitaris, de treball, d’assistència als centres educatius o atenció de persones dependents, entre altres).

Fins ahir, el confinament era municipal i només estava vigent el cap de setmana (de divendres a dilluns). La resta de dies es podia circular lliurement per tot el territori. Això sí, amb la limitació del “toc de queda”, a partir de les 22 hores, i que es manté amb les noves mesures.

Entre demà i el 6 de gener, el confinament comarcal es podrà trencar per anar a veure amics o familiars en el context de les festes nadalenques. Per justificar aquesta excepció s’haurà d’omplir una declaració autoresponsable que està disponible al web del Departament d’Interior. Els nous criteris marcats pel Govern també permeten els desplaçaments de “bombolles” de convivència per anar a la segona residència o a una destinació fixa, com un hotel o una casa rural.

De cara a les celebracions familiars de la nit de Nadal, el 25 de desembre, Sant Esteve, el 31 de desembre, el Cap d’Any i Reis, el Govern permet la reunió de fins a deu persones que siguin, com a molt, de dues bombolles de convivència.

D’altra banda, i a diferència del que l’Executiu havia indicat en un principi, els gimnasos ubicats a l’interior dels centres comercials, finalment sí que van poder obrir ahir (com la resta de gimnasos), amb un aforament del 30 per cent. Els equipaments esportius poden funcionar amb un 50 per cent de l’aforament si estan a l’aire lliure.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top