Publicitat
Terrassa

La justícia belga torna a rebutjar l’extradició de Lluís Puig

El Tribunal d’Apel·lació de Brusel·les va rebutjar ahir per segona vegada l’entrega a Espanya de l’exconseller de Cultura Lluís Puig, una decisió que encara pot ser recorreguda davant del Tribunal de Cassació. Poc després de conèixer el veredicte, Puig va piular al seu compte de Twitter: "Segon tribunal de la tercera euroordre. No hi ha extradició". I va afegir: "Justícia europea, @un, @amnesty, Nobels de la Pau, 500 parlamentaris de 30 països diferents…, Què cal més, Espanya? Prou persecució ideològica i prou repressió. La lluita per la llibertat continua arreu".

El TS no és competent
El jutjat de primera instància belga (Cambra del Consell) va examinar l’agost l’euroordre emesa pel Tribunal Suprem, que acusa Puig de malversació en el cas 1-0 i demana l’entrega a Espanya. La Cambra del Consell va rebutjar l’extradició en considerar que l’autoritat espanyola que havia emès el mandat "no era competent per fer-ho". La Fiscalia de Brussel·les va presentar recurs i ara el Tribunal d’Apel·lació el desestima i, en conseqüència, rebutja l’extradició.

El Tribunal d’Apel·lació insisteix en l’argument del jutjat de primera instància a defensar que Puig, com la resta de processats, hauria de ser jutjat a Catalunya i no pel Tribunal Suprem.

En la seva argumentació, el tribunal va afegir ahir que no es garanteix el dret a defensa i a un judici just.

Així ho va explicar ahir la defensa de Puig: "El tribunal valora com a prova que les institucions espanyoles estan vulnerant la presumpció d’innocència" de Puig, va afirmar l’advocat Gonzalo Boye. El lletrat va afegir que la defensa ha aportat "un camió de documentació" a la causa, entre la que figuren un dossier de premsa, reflexions de jutges i fiscals sobre el procediment judicial contra l’1-0 i la cèlebre frase "Más dura será la caída" que figura als arxius de les primeres querelles presentades per la Fiscalia.

Ara la Fiscalia Belga pot tornar a recórrer, ja en darrera instància, davant del Tribunal de Cassació belga. Lluís Puig va dir ahir que no preveuen cap canvi de posicionament, donat que el Tribunal de Cassació "fa una revisió procedimental, en cap cas entra al contingut" del procediment", va afirmar ahir l’exconseller egarenc.

El lletrat Gonzalo Boye va valorar ahir també molt positivament que la justícia belga tingui en compte l’informe del grup de treball sobre detencions arbitràries de l’ONU. Aquesta institució va demanar l’excarceració dels presos del procés i va fer servir com a arguments clau la manca de competència del Suprem i els riscos de no tenir un judici just.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top