Publicitat
Cotxe afectat per la melassa del pugó
Terrassa

La ciutat té un problema amb la melassa

Una plaga de pugó afecta els arbres i embruta els carrers

Un vehicle tacat amb melassa al passeig del Vint-i-dos de Juliol / ALBERTO TALLÓN

Els pugons s’alimenten de la saba dels arbres, la xuclen i han d’expulsar un excés de sucre que es converteix en la molesta melassa que des de fa setmanes embruta quilòmetres i quilòmetres de la via pública a Terrassa. L’Ajuntament s’ha vist obligat a emprendre una lluita intensa contra aquesta plaga que porta de cap a tècnics i polítics municipals. El problema va arribar fins i tot al passat ple municipal.

María passa sovint per la vorera del passeig del Vint-i-dos de Juliol en el tram comprès entre el carrer Major de Sant Pere i el carrer de l’Arquitecte Puig i Cadafalch, a l’Antic Poble de Sant Pere. Fins fa poc el camí era el de sempre, subjecte a la rutina, però d’algun temps ençà María es veu impel·lida a baixar de la vorera i endinsar-se uns metres en la calçada per evitar ensopecs, perquè les sandàlies se li queden adherides al terra per culpa de l’enganxosa melassa. Diu que li sembla trepitjar un adhesiu.

Alberto Tallón

A uns metres, al costat del Pla de la Font de l’Apotecari, passa el mateix. I a la Rambla d’Ègara, i al Vapor Gran, i a Ca n’Anglada, i a Segle XX, el Centre o Can Boada. Pràcticament no hi ha barri de Terrassa que es deslliuri d’aquesta mena de cola natural que aquest any, més que uns altres, embruta la via pública i els vehicles estacionats al carrer.

Pregunta
Divendres passat, en el ple municipal de maig, Montserrat Trullàs, regidora de Junts per Terrassa, va plantejar la qüestió en l’apartat de precs i preguntes. Va demanar informació sobre les mesures que estava prenent l’Ajuntament egarenc contra els problemes que comportava la melassa, sobretot la procedent dels til·lers. Raúl Ibáñez, regidor de Manteniment Urbà i Parcs i Jardins, va ser l’encarregat de facilitar una resposta succinta: el govern municipal estava actuant i aquella mateixa matinada, la de divendres, uns operaris havien aplicat un tractament contra el pugó en til·lers, tulipers i aurons en diversos punts del Centre (plaça d’Anselm Clavé i plaça del Vapor Gran, entre altres) i zones de la carretera de Rubí i el passeig del Vint-i-dos de Juliol.

Alberto Tallón

Les mesures contra la plaga es van desenvolupar també a trams de la Rambla d’Ègara, el carrer del Doctor Aymerich i Gilabertó i el carrer de l’Aire i l’avinguda del Vallès (al polígon industrial Els Bellots). “Dins de l’estratègia per al control de plagues, s’ha previst realitzar una actuació per millorar l’estat dels til·lers, tulipers i aurons afectats per pugó i reduir la melassa produïda”, va apuntar el regidor en una xarxa social.

Aigua a pressió
El Consistori admet el problema generat pel pugó enguany, la gran quantitat de melassa que ocupa els carrers, aquesta catifa enganxosa que suscita queixes veïnals. El tractament planificat des de l’àrea municipal de Bioversitat Urbana no sembla tenir un èxit incontestable i Eco-Equip complementa les mesures amb el llançament d’aigua a pressió al terra.

Caminar per determinats indrets de Terrassa és empresa difícil aquests dies. Molts ciutadans comenten les molèsties generades pel pugó, especialment constatables al passeig del Vint-i-dos de Juliol, per exemple, o a la Rambla d’Ègara. També a Roc Blanc i la Maurina. I al barri de Sant Pere o el de Sant Llorenç.

Alberto Tallón

El malestar veïnal i de sectors de comerciants creix, però les  solucions semblen complicades tenint en compte les restriccions ambientals a l’ús de substàncies químiques per erradicar la plaga causant del problema. La Unió Europea prohibeix l’ús de determinats productes químics, que només poden ser utilitzats com a últim recurs, com una cosa excepcional, quan s’hagin esgotat altres mètodes naturals de lluita, i havent transcorregut el temps suficient perquè els depredadors facin el seu treball.

Mesures
Només un agreujament del problema i el seu descontrol obririen la porta a un tractament químic més agressiu. Altres anys, l’Ajuntament de Terrassa ha provat abans mesures consistents a deixar anar insectes considerats “d’actuació beneficiosa” o a reduir les males herbes o col·locar paranys per a plagues.

El problema ocasionat per la invasió de la melassa no és exclusiu de la nostra ciutat. “Molts municipis de tota Catalunya el pateixen. És una situació excepcional”, apunten fonts municipals. L’augment de la presència de la plaga del pugó “ha generat una elevada quantitat de melassa”, afegeixen. El 27 i el 28 de maig, l’Ajuntament de Sabadell va dur a terme accions contra el pugó en 367 arbres de les espècies Catalpa Bungei i til·lers.

Sabó fosfòric
El departament jde Manteniment Urbà i Parcs i Jardins tenia previst per a aquesta passada matinada una nova acció en el seguit de mesures contra la plaga de pugó que aquest any està causant més molèsties que altres períodes. Entre les 00.00 hores i les 6, uns operaris  havien d’aplicar adob foliar VEGEX FOS SOAP (oleato fosfòric), si les condicions meteorològiques ho permetien, a diversos espais de la ciutat.

Alberto Tallón

En principi, els trams on s’havia d’actuar eren la plaça d’Anselm Clavé, la plaça del Vapor Gran, la Rambla d’Ègara, el carrer del Doctor Aymerich i Gilabertó, l’avinguda de Barcelona, el polígon Els Bellots, la carretera de Rubí (a Segle XX), la carretera d’Olesa (Roc Blanc), el carrer de Velázquez, el passeig del Vint-i-dos de Juliol (tram de Sant Pere i el comprès entre la plaça de la Bicicleta i el carrer del Doctor Fleming, a Can Boada) i la Plaça del Mil·lenari.

Les accions formen part, segons el govern municipal, d’una “estratègia de lluita integrada” pel control de plagues als arbres i en aquest cas es busca “millorar l’estat fitosanitari dels til·lers, tulipers i aurons afectats per pugó i reduir la melassa produïda”.

L’oleato o sabó fosfòric és una substància mineral altament concentrada, i biodegradable, que ajuda a la neteja de les melasses i respecta la fauna auxiliar. És potenciador d’insecticides i contribueix a eliminar plagues com la del pugó. Nombrosos cartells instal·lats en arbres de Terrassa informen aquests dies de l’utilització d’aquest sabó que estova l’exoesquelet de l’insecte i closques dels ous  i potencia altres fitosanitaris o insecticides.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
La ciutat té un problema amb la melassa
To Top