Publicitat
Terrassa

El govern local es presta a comprar camions de recollida esquerra

L’anunci es va fer a una assemblea veïnal a Can Boada

La implantació dels nous contenidors ha obligat a canviar el trànsit a Grups Gibraltar-Lluís Companys / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Ha canviat la cosa. “Jordi Ballart s’ha compromès a comprar tres camions de recollida pel costat esquerre per a tota la ciutat”. Juan Alfonso Fagúndez, president de l’associació de veïns de Can Boada Casc Antic, va fer un tomb a l’assemblea veïnal celebrada dijous a la plaça d’Agustí Bartra amb aquest anunci, que va difondre davant el micròfon en l’equador d’una reunió calenta, amb retrets dels veïns crítics amb el model de recollida d’escombraries només pel costat dret dels camions, que ha forçat a canviar el trànsit als voltants de la plaça de Lluís Companys. Allà era la tinent d’alcalde Lluïsa Melgares, que va confirmar la notícia: el govern començarà els tràmits per adquirir tres camions i així poder alternar la recollida dreta amb la recollida per l’esquerra.

Això sí, Melgares va demanar paciència i va advertir que les possibles modificacions no són “d’avui per a demà” i que el procés començarà amb la petició d’un informe intern que justifiqui la despesa. Després, amb la cerca de finançament. Després, amb la licitació de la compra. Així, els camions, que costaran gairebé dos milions d’euros, podrien estar llestos en un parell d’anys.

Tot el problema, per a centenars de residents a Grups Gibraltar-Lluís Companys i Can Boada Casc Antic, ve de la implantació, gener passat, dels nous recipients. Són, com a la resta de la ciutat, de recollida lateral per la dreta i la seva col·locació en aquests barris ha generat protestes per diversos motius.

Els principals: l’Ajuntament ha modificat el sentit de circulació de carrers i ha creat una espècie de rotonda interior. Molts conductors han de donar voltes i més voltes per trobar aparcament (amb les noves bateries s’han reduït places per estacionar) o per sortir del barri. Una altra raó: els contenidors, més grans que els anteriors, redueixen la visibilitat en encreuaments, encara que aquest dèficit ha estat esmenat en part.

Els veïns crítics sostenen que ha augmentat la contaminació i han iniciat una recollida de signatures per revertir la situació. Porten uns 350 suports. Fa un parell de setmanes van participar en el ple municipal per defensar les seves postures, rebent el suport de l’oposició (Ciutadans, PSC i Junts per Terrassa) i el vot contrari dels partits en el govern, Tot per Terrassa i ERC. El veïnat demanava la compra de camions de recollida lateral esquerra perquè el model “s’adapti als barris i no a l’inrevés”. Per acabar amb “una limitació absurda”, va dir davant el micròfon durant l’assemblea veïnal de dijous Antonio Algar, portaveu de la comissió veïnal.

Flexibilitat
Algar va demanar un model “flexible, modern i adaptat al barri, i no a l’inrevés”, perquè és insòlit que 6.000 persones s’adaptin a un sistema d’un sol camió perquè en el seu moment, quan es va adoptar aquest model, no es va pensar en la possibilitat d’adquirir camions de recollida per l’esquerra per usar-los als carrers de Terrassa on la utilització dels altres resultés problemàtica.

“Un camió de les escombraries és una eina i ara no tenim l’eina que necessiten el barri i la ciutat”. El carrer d’Amadeu de Savoia “s’ha convertit en una autopista”, va clamar una veïna que viu “amb les finestres tancades” per culpa del soroll i la contaminació. En uns dies, els veïns es reuniran directament amb l’alcalde. Si les reclamacions no són ateses, estan disposats a a acudir a la Síndica de Greuges, al Defensor del Pueblo i a la Generalitat, en aquest cas per denunciar la contaminació. Després de diverses negatives, l’Ajuntament es presta ara a adquirir camions de recollida per la banda esquerra. Els veïns no hi confien del tot i anuncien que estaran vigilants i prosseguiran la seva campanya.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
El govern local es presta a comprar camions de recollida esquerra
To Top