Publicitat
Terrassa

Aixequen els pilars del viaducte de la C-58 a la riera de les Arenes

Les obres del tercer carril entomen la darrera fase amb la construcció d’un pont de tres carrils sobre la riera. Amb un pressupost de 14 milions, aquest és el tram més costós del projecte

Ja s'estan executant els pilars del viaducte a la llera de la riera /Alberto Tallón

L’ampliació del tercer carril de l’autopista C-58 afronta el tram més costós i complex del projecte, la construcció d’un viaducte sobre la riera de les Arenes. El pont forma part de la tercera i darrera fase d’obres de l’ampliació, que van començar el 2018 en direcció a Barcelona i acabaran a final d’any amb l’entrada en servei del nou viaducte. En aquest moment, la constructora aixeca els pilars i els estreps (contraforts) sobre els que es col·locarà el tauler del pont.

Les obres avancen a la llera de la riera. /Alberto Tallón

Els conductors que cada dia circulen per l’autopista i per l’avinguda del Vallès poden veure com un dels tres pilars previstos, la que se situa sobre l’avinguda, ja està executada. També l’estrep oest, en el costat de Terrassa, que només està pendent d’omplir de terres la seva cara exterior. L’estrep est, costat Sabadell, es troba en fase d’execució. Ara s’estan aixecant les parets.

El futur viaducte de la C-58 sobre la riera de les Arenes és una construcció de 128 metres de longitud dividits en quatre trams: els laterals sobre l’avinguda del Vallès i els centrals sobre la riera. El pont serà una estructura de bigues prefabricades amb una amplada de 15 metres.

La calçada del nou viaducte tindrà tres carrils de circulació, tots en sentit Terrassa, de 3,5 metres cadascun.

El departament de Territori i Sostenibilitat confirma que aquesta setmana comença la prefabricació de les bigues que formaran el tauler del pont. Si no hi ha novetats de darrera hora, la col·locació de les espectaculars peces començarà a mitjans de juliol i estarà enllestida al setembre.

Fins a l’arribada de les bigues, es procedirà a la construcció dels dos pilars que resten pendents i que se situaran sobre la llera de la riera. Ja s’han enllestit els encepats, que s’han executat amb recintes de palplanxes. Ara ja aixequen les columnes.

Territori diu que les obres estaran enllestides a finals d’any. /Alberto Tallón

L’alçada d’aquestes dues primeres piles serà de 12,5 metres. Quatre metres es troben ja sota la llera, recolzant-se sobre encepats.

A finals d’any
Les setmanes vinents també s’enllestirà la construcció de l’estrep est. Quan les tres estructures (pilars i estrep) estiguin acabades, es col·locaran les bigues per a la formació del tauler del viaducte.
A banda de la construcció del pont sobre la riera de les Arenes, el projecte inclou l’execució dels ramals dels enllaços de la riera de les Arenes. S’ha de fer el ferm i col·locar l’enllumenat, els sistemes de contenció, la senyalització i l’abalisament. Territori estima que l’obra estigui totalment acabada a finals de 2021, sis mesos després de les previsions inicials. Isidre Gavín, secretari d’Infraestructures i Mobilitat, mantenia el gener el calendari inicial, que donava els treballs per enllestit aquest estiu.

Una de les raons del retard ha estat la llarga negociació entre els responsables del projecte i l’ACA sobre l’encaix de les piles del viaducte a la llera de la riera.

El conseller Josep Rull va decidir el 2016 executar l’ampliació a la C-58 en tres trams estratègics que havien de resoldre les retencions endèmiques a l’autopista. Cinc anys després, les cues s’han erradicat i el projecte encara la recta final.

L’ampliació de la C-58 ha tingut un pressupost global de 30 milions d’euros. Els dos primers trams, en direcció Barcelona, ja estan executats, El projecte final, una calçada lateral de dos carrils entre Sabadell i Terrassa i el viaducte, té un cost de 14 milions d’euros.

Publicitat
Aixequen els pilars del viaducte de la C-58 a la riera de les Arenes
To Top