
L’Ajuntament de
Terrassa, amb la col·laboració de la
Diputació de Barcelona i de la
Creu Roja, organitza, per segon any consecutiu, un
cicle formatiu sobre primers auxilis i ús dels
Desfibril·ladors Externs Automàtics (DEA), obert a tothom, que s’allargarà fins a finals d’any. L’objectiu és dotar la ciutadania d’eines i recursos necessaris per identificar una situació d’emergència i saber com actuar.
Els tallers es duran a terme als
Centres Cívics i
Casals Cívics dels
set districtes de la ciutat i s'oferirà un cop al mes en diferents horaris de matí i de tarda, per tal que tothom tingui opció de poder assistir-hi. Com a novetat, enguany les sessions s'estendran,
sota demanda, als
nuclis de baixa densitat i
disseminats de la ciutat. Els nuclis de baixa densitat que ho vulguin han de posar-se en contacte amb el Servei de Salut de l'Ajuntament a través del correu electrònic
salut.comunitaria@terrassa.cat.
La primera formació serà el dia 8 de març al Casal Cívic de Can Parellada (carrer d'Amèrica, 33), de 9 a 13 hores. Els grups seran reduïts (entre 7 i 15 persones) i se seguiran les recomanacions sanitàries vigents. La sessió, que constarà d’una part
teòrica i una altra
pràctica, permetrà als participants conèixer els passos a seguir davant d’una emergència, reconèixer una aturada cardiorespiratòria i realitzar correctament un suport vital bàsic, entre d’altres.
El calendari de sessions serà el següent:
- 8 de març, de 9 a 13h: Casal Cívic Can Parellada (c/ d’Amèrica, 33).
- 6 d'abril, de 9 a 13h: Casal Cívic Francisca Redondo (pl. de la Maurina, 2).
- 19 de maig, de 16 a 20h: Centre Cívic Montserrat, Torre-sana i Vilardell (c/Salamanca, 35).
- 16 de juny, de 9 a 13h: Casal Cívic Vapor Gran (pg. del Vapor Gran, 39).
- 29 de setembre, de 9 a 13h: Centre Cívic Avel·lí Estrenjer (pl. de la Cultura, 5).
- 17 d’octubre, de 16 a 20h: Centre Cívic Alcalde Morera (pl. De Can Palet, 1).
- 15 de novembre, de 16 a 20h: Centre Cívic President Macià (rambla Francesc Macià, 189).
- 13 de desembre, de 16 a 20h: Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany (av. Àngel Sallent, 55).
Les inscripcions s'obriran tres setmanes abans del dia de la formació. La ciutadania interessada pot inscriure's a través d'un formulari que trobarà a la pàgina web
terrassa.cat/formacio-ciutadana-en-primers-auxilis-i-us-de-desfibril-ladors.
Formació adreçada a infants i joves
Una altra de les novetats d'aquest cicle de formacions és l'
ampliació als centres d'educació primària i secundària. En total, es faran una desena de tallers per a infants de cinquè i sisè d'educació primària i deu tallers més per a l'alumnat de tercer i quart d'educació secundària. L'objectiu és sensibilitzar infants i joves en termes d'autoprotecció, així com oferir-los consells bàsics per afrontar una situació de perill i els passos a seguir davant una situació d'emergència, adaptats a cada nivell educatiu.
Els centres que s'han inscrit a les formacions són les escoles Salvador Vinyals, Ponent, Sant Llorenç del Munt, Vallès i Francesc Aldea; així com els instituts Santa Eulàlia, Les Aimerigues i Investigador Blanxart.
Terrassa, ciutat cardioprotegida
Terrassa compta actualment amb
44 espais municipals cardioprotegits amb DEAs distribuïts pels set districtes de la ciutat, més tretze
equips mòbils ubicats en cotxes patrulla de la Policia Municipal.
Els desfibril·ladors, ja siguin fixes o mòbils, requereixen una formació específica per a la seva utilització i és per aquest motiu que cada vegada que s'instal·la un equip, es forma a alguna persona vinculada a l’equipament o al vehicle on s'ubica. Les persones formades reben un certificat de tres anys de validesa.
A Terrassa, des del l'any 2014, més de 450 treballadors i treballadores municipals han fet el curs de formació de Reanimació Cardiopulmonar (RCP) i ús de DEAs. Les dades sanitàries mostren una major supervivència de les persones que pateixen una aturada cardíaca si s’aplica una RCP bàsica i s’empra un DEA públic de manera immediata.
Aquesta acció s'emmarca dins els objectius del Programa de Govern, en què es garanteix la consolidació de la xarxa de DEAs a la ciutat, així com la formació i sensibilització en l'àmbit dels primers auxilis.