Publicitat
Terrassa

7.440 terrassencs viuen a l’estranger

Terrassa és la tercera ciutat de Catalunya amb més residents a l’estranger: 7.440 terrassencs viuen fora del país. El nombre va en augment, ja que l’emigració ha augmentat en un 4,8% des de l’any passat, segons l’Idescat

La cerca de noves oportunitats, el desig d’explorar nous horitzons i de temptejar totes les portes obertes dins del món laboral són les raons principals per les quals la gent tria marxar una temporada -més curta o més llarga- a viure a un altre país. Sembla, a més, que aquesta és una opció ben desitjable per als terrassencs.

Segons l’últim informe de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) que valora la població catalana resident a l’estranger, Terrassa és la tercera ciutat de Catalunya amb més població vivint a fora: 7.440 persones. Aquests més de set mil terrassencs suposen un 2,1% dels habitants de Catalunya. El nombre, a més, ha augmentat durant l’últim any, amb un 4,8% més de terrassencs vivint fora del país enguany que al 2021. La migració cap a l’estranger ha augmentat no només a Terrassa en l’últim any, sinó que és una tendència general de tota Catalunya.

La majoria de terrassencs marxen fora per cercar millors oportunitats laborals

L’increment de la mobilitat és molt probable que s’hagi vist condicionat per la millora de la situació sanitària arreu del món i al seu torn, la lenta sortida de la pandèmia provocada pel coronavirus el 2019. S’ha de tenir en compte, també, que Terrassa és la tercera ciutat amb més habitants de Catalunya -223,011 habitants, segons les dades de l’Idescat del 2021- per darrere de Barcelona i Hospitalet de Llobregat, que també ocupen el lloc número 1 i 2 en població resident a l’estranger (Barcelona amb 161.310 persones a fora i l’Hospitalet amb 8.018). Pel que fa al conjunt de les comarques catalanes, el Vallès Occidental és la segona comarca amb més població residint a l’estranger -un 6,9%) per darrere del Barcelonès, amb més de la meitat, un 50,7%.

Més de 300.000 catalans fora

Al conjunt de l’àmbit català, 357.011 persones es troben vivint a l’estranger. Els països que més criden l’atenció als catalans són França, amb 50.955 persones provinents de Catalunya residint-hi actualment, Argentina, amb 32.060 residents, seguit pel Regne Unit (30.830), Alemanya (29.778) i els Estats Units (24.203). El Regne Unit, amb un increment del 15,2%, passa a ser el tercer país amb més residents catalans per primer cop des del 2014.

La millora de la situació epidemiològica ha contribuït a l’increment de la mobilitat

Gisela Detrell, Alemanya

“Tenim capacitat, falta finançament i estabilitat”

La Gisela té 36 anys, però des dels 12 somniava amb viure a Alemanya. Des del 2014 està vivint el seu somni treballant com a enginyera aeronàutica de sistemes de suport vital a la Universitat de Stuttgart, de les més potents en matèria aeroespacial a nivell europeu, el camp que apassiona la Gisela. Lidera un grup de recerca que estudia les microalgues, perquè els astronautes que viuen a l’estació espacial internacional les cultivin allà mateix i no depenguin del menjar de la Terra. La Gisela creu que Espanya té gent molt preparada, però falta finançament per a projectes científics i contractes estables.

Lucas Álvarez, Itàlia

“Hi ha oportunitats, però marxar fora era un repte”

En Lucas té 24 anys, i des que va acabar la carrera i el màster en enginyeria de sistemes de comunicació tenia clar que volia posar-se un repte personal: viure fora una temporada. El destí escollit ha estat Bassano del Grappa, Itàlia, on treballa en una empresa de seguretat de posicionament de satèl·lits. “Volia veure el món que hi havia fora dels llibres i la teoria que m’havien ensenyat. Volia aprendre a desenvolupar-me amb la pràctica”, explica en Lucas. Li agrada Terrassa i considera que sí que trobaria bones oportunitats laborals, però diu que a altres països europeus trobaria sous més elevats.

Mariona Anglada, la Xina

“Vull estabilitzar-me en un país, però no a Espanya”

La Mariona es defineix a ella mateixa com a “cul inquiet”, i la definició s’aplica a la seva trajectòria. Des que va començar a viatjar, ha viscut en 4 països, sense comptar el nostre: a diverses ciutats de la Xina, a Hong Kong, a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs, i actualment prop de Birmingham, Anglaterra. Salta de país constantment amb el seu marit, ambdós professors d’espanyol a escoles internacionals. Els seus fills comencen a fer-se més grans, i la Mariona desitja trobar un país per estabilitzar-se durant més anys, però diu que no serà Espanya. “Les condicions laborals a Espanya ens fan tirar enrere”, comenta.

Carlos Moya, Àustria

“Espanya es queda enrere en ciència i tecnologia”

Abans de començar la carrera en Nanotecnologia, en Carlos ja sabia que volia marxar a viure fora. “Espanya va molt enrere en el camp de la ciència i la tecnologia, i la investigació és molt precària” destaca. Per aquest motiu, després d’acabar els estudis i intentar cercar feina en empreses de nanotecnologia a Espanya sense èxit, va decidir marxar a Leoben, Àustria, a estudiar un màster i cercar feina. Actualment treballa en un laboratori fent simulacions, i, tot i que li ha costat habituar-se al país i troba a faltar la vida social i costums d’Espanya, té clar que tindrà un millor futur laboral marxant fora.

Quins són els països més atractius?

França
Potser per proximitat o amor cap als francesos, el nostre país veí que compta amb la Torre Eiffel i la bagguette és el més atractiu pels catalans. 50.955 persones provinents de Catalunya hi resideixen actualment, un 6% més que al 2021.

Argentina
Probablement per l’idioma i costums compartits, Argentina es situa en segon lloc com a país preferit per als catalans per viure-hi. Actualment hi resideixen 32.060 persones provinents de Catalunya, un 1,6% més que l’any passat. En general, el continent americà ha guanyat popularitat darrerament, segons l’Idescat.

Regne Unit
El tercer lloc preferit pels catalans per viure-hi l’ocupa el Regne Unit, el país del fish & chips, la diversitat i la prova de foc per practicar l’anglès. A dia d’avui, 30.830 catalans hi viuen, un 15,2% més que el 2021. És el creixement més notable: el Regne Unit no estava en tercer lloc des del 2014.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
7.440 terrassencs viuen a l’estranger
To Top