Publicitat
Terrassa

Terrassa torna als Next Generation per ser capital del turisme industrial

La ciutat truca de nou a la porta dels fons europeus amb una candidatura turística renovada

La rehabilitació de la fusteria exterior i interior de la masia Freixa formen part del paquet de projectes incorporats a la segona candidatura turística als Next Generation / nebridi aróztegui

Fa 15 mesos la candidatura turística de Terrassa als fons Next Generation va ser desestimada en una primera convocatòria on els municipis turístics de costa van acaparar bona part dels ajuts. Un any després, la ciutat torna a provar sort amb una proposta renovada, “més ajustada als requeriments” de la convocatòria, en paraules del regidor de Turisme, Pep Forn, i en una cursa on només participen les destinacions urbanes i rurals.

L’Ajuntament va presentar dimarts el projecte “Vapor.0. La Capital del Modernisme Industrial”, una candidatura amb la que Terrassa vol fer valdre el seu patrimoni i la seva oferta cultural com a millors credencials. “Aquest projecte – afirma Forn- una clara i ferma aposta per convertir en atractiu turístic el ric patrimoni industrial i modernista de la ciutat, per la transformació d’edificis i espais de la Terrassa tèxtil de principis del segle XX en nous espais d’oferta cultural, comercial i d’oci. En definitiva, d’activitat turística sostenible i de qualitat”.

Amb un pressupost lleugerament superior als 4 milions d’euros, el projecte amb el qual Terrassa torna a provar sort als Next Generation inclou 22 actuacions, emmarcades en quatre àmbits: transició verda i sostenible; millora de l’eficiència energètica; transició digital i competitivitat.

Entre les actuacions figuren projectes com el de dotar la Masia Freixa de nous usos culturals i turístics, restaurant les fusteries de la façana de l’edifici i de l’interior, per millorar l’eficiència energètica. La rehabilitació de la Casa Alegre de Sagrera i l’adequació de la coberta del Condicionament Terrassenc, són dos exemples més de les intervencions al patrimoni.

La candidatura proposa també la creació d’una ruta digital de realitat augmentada per la Terrassa Industrial i Modernista, l’aplicació de senyalèctica turística (senyalització vertical) i la museïtzació d’un vagó de tren i la seva instal·lació a la via pública, entre altres projectes.

De fet, Terrassa confia en els fons europeus per convertir una àmplia zona del centre de la ciutat en un espai turístic de recreació i interpretació de la Terrassa Industrial i Modernista de 1900.

La candidatura egarenca torna a presentar-se a la convocatòria extraordinària del programa Sostenibilitat Turística Destins impulsada pel Ministeri d’Indústria i finançada amb fons Next Generation. En tres mesos, l’Ajuntament espera tenir resposta del ministeri sobre l’acceptació del projecte local. Les actuacions s’haurien d’executar en tres anys.

La ciutat va presentar la seva primera candidatura el mes de setembre de 2021. La proposta egarenca va obtenir una bona puntuació, tot i que finalment va ser desestimada.

El nou projecte reformula alguns aspectes de la candidatura, ajustant la dimensió econòmica i poant en relleu tot el que té a veure amb la recuperació i transformació del patrimoni per al seu aprofitament turístic.

El regidor Pep Forn va presentar ahir la nova candidatura als grups municipals en el marc de la comissió informativa de Promoció Econòmica. “Hem parlat amb la Generalitat i amb les associacions de municipis”, va explicar Forn, que va posar l’accent en la tasca de difusió del projecte egarenc que s’ha fet des del setembre de 2021. L’Ajuntament confia que en aquesta segona oportunitat els fons europeus apostin per la Terrassa industrial i Modernista.

Segon no a la candidatura comercial als fons europeus

En el mateix moment en què Terrassa ha confirmat que torna a competir pels Next Generation en turisme, ha transcendit que la candidatura egarenca en l’àmbit del comerç ha rebut un nou revés. La proposta local va ser desestimada, però la ciutat va recórrer la decisió. Els arguments de Terrassa han estat finalment desestimats i la ciutat es queda, de moment, sense fons europeus.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Terrassa torna als Next Generation per ser capital del turisme industrial
To Top