Publicitat
Terrassa

Llista d’espera per intervenir en el ple municipal

Ciutadania i entitats prenen consciència del dret a participar en el ple i, després de dos mesos sense intervencions populars, aquest novembre les peticions desborden el reglament: tres sol·licitants hauran d’esperar i cinc més ja fan cua

La demanda de torn per participar al ple s'ha disparat el mes de novembre /Nebridi Aróztegui

Una entitat que se sent discriminada, una ciutadana que denuncia problemes d’incivisme, una persona que demana respecte per a les persones amb nanisme i dues associacions –La Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT) i el Casal de la Dona– que volen mostrar les seves reivindicacions. Totes participaran en el ple de novembre, que serà una sessió del tot excepcional pel que fa a la participació ciutadana.

El Reglament Orgànic Municipal estableix que a cada ple podran haver-hi dues intervencions populars i tres propostes. Aquest mes, però, han entrat dues peticions d’intervenció i sis en format de proposta ciutadana. I a les oficines municipals n’hi ha cinc entitats i particulars més que ja han demanat participar en el ple de desembre.

El compromís polític. En les intervencions, el govern respon als ponents. A les propostes ciutadanes, tots els grups intervenen, voten, i el govern assumeix el compromís polític d’executar el que s’ha acordat / Nebridi Aróztegui

El pic de demanda va obligar els grups municipals a prendre una decisió dilluns, en junta de portaveus. De manera excepcional, com ja s’ha fet anteriorment, s’acceptaran tres propostes, respectant l’ordre d’arribada, i les tres que quedin fora del ple podran intervenir a la sessió del desembre.

Els grups es reuniran el mes vinent per valorar què fer en un cas d’“overbooking” participatiu com l’actual. De les vuit peticions pendents (tres que no han entrat al ple de novembre i cinc més presentades), set són propostes ciutadanes i superen el torn de participació previst pels pròxims tres mesos. El ROM estipula que particulars i entitats no hauran d’esperar més de tres mesos per intervenir al ple.

Cal tenir en compte que la xifra de vuit sol·licituds es podria veure incrementada les setmanes vinents. La ciutadania té temps fins deu dies abans del ple de desembre per demanar torn de participació ciutadana.

Ona Martínez: “És una molt bona notícia. El ple és un espai de sobirania popular”

Per a Ona Martínez, regidora de Qualitat Democràtica, el pic de demanda per participar en el ple “és una molt bona notícia. El ple és un espai de sobirania popular, el lloc on la ciutadania pot expressar-se. També el lloc on conèixer de primera mà que preocupa a la gent a títol individual. Prenem el pols a la ciutat cada dia, però és molt bona notícia que la ciutadania sàpiga que el ple és un espai més de participació”.

La regidora creu que és d’hora “per saber si estem davant d’un pic puntual de participació o bé d’una tendència”. De fet, des del 2020 que no ha deixat d’augmentar la demanda de participació. La d’ara, però, és una situació del tot extraordinària, més tenint en compte que els dos darrers plens no hi va haver cap petició.

Els grups municipals debatran amb els tècnics de Qualitat Democràtica la conveniència o no de revisar els criteris d’adjudicació de torn o la possibilitat, si fos necessària, de modificar el ROM. Fins ara, els candidats entren per ordre de presentació “amb una excepció -comenta la regidora-, que el tema tingui un interès especial per actualitat o per al moment”.

Ona Martínez explica que la seva àrea prepara per a principis d’any una campanya per fomentar el coneixement entre la ciutadania dels mecanismes de participació ciutadana, inclòs el ple. “La gent ha de saber quins són els seus drets de participació i que poden exercir-los als consells sectorials, de districte o al ple. I, si això comporta més propostes, serà una bona notícia, un salt de qualitat en la participació”.

L’horari del ple de moment no es toca

En un ple sense públic i amb el torn de participació buit, el socialista Alfredo Vega va suggerir a l’octubre la possibilitat que celebrar les sessions a les 9 hores jugués en contra de la participació ciutadana. El pic de demanda de novembre aparca un debat “que no està sobre la taula”, comenta Ona Martínez. “La decisió es va prendre per raons de conciliació”, recorda la regidora. L’any 2020 es van celebrar quatre intervencions i tres propostes ciutadanes; l’any 2021, sis intervencions i onze propostes i aquest 2022, inclòs novembre, 10 intervencions i quinze participacions. En total 25 participacions populars al ple, a les que caldria sumar parcialment les cinc en espera. D’aquestes, una correspon a una intervenció individual i de les quatre restants són propostes ciutadanes, tres individuals i una impulsada per una entitat.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Llista d’espera per intervenir en el ple municipal
To Top