La recollida domèstica porta a porta, el 2023
El govern municipal projecta estrenar el model de recollida de residus a domicili l’any vinent

- La recollida domèstica porta a porta, el 2023
Ara a portada
Publicat el 05 de desembre de 2022 a les 21:27
No funciona als sectors de molta densitat o d’estructura vertical. La recollida domèstica de residus porta a porta començarà l’any vinent i ho farà pels barris perifèrics amb cases unifamiliars. Ho va anunciar al ple la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat Lluïsa Melgares: “S’ha de posar en marxa tant sí com no el 2023”, va afirmar a preguntes del PSC.
La raó de la urgència té a veure amb el fet que l’Ajuntament de Terrassa ha rebut una subvenció europea “per un import superior als 164.000 euros” que cofinançarà algunes de les 6 línies d’actuació previstes per a la implantació del model porta a porta. L’ajut econòmic condiciona l’execució del projecte l’any vinent, va explicitar la regidora.
La subvenció l’atorga l’Agència Catalana de Residus amb fonts europeus destinats a projectes de recollida de les diferents fraccions de residus, per contribuir a una gestió més eficient i sostenible. La proposta de Terrassa passa per la implantació del porta a porta i de la recollida de restes de poda als sectors de Can Palet de Vista Alegre, a Vista Alegre (un petit sector de mig centenar d’habitatges a tocar de la carretera de Martorell) i a Can Gonteres.
En una primera fase, a principis d’any, un estudi permetrà fixar el cost del nou servei i el calendari de la implantació. Es tracta “d’un estudi de camp” que ajudi a trobar solucions adaptades a cada situació i a l’orografia de cada territori. Cal tenir en compte que alguns dels sectors residencials triats estan en carrers en pendent.
L’empresa municipal Eco-Equip serà l’encarregada de portar a terme aquest treball previ a la implantació del nou sistema, una fase que inclou un període de participació i “de formació” dels residents, amb les entitats, les associacions veïnals i les activitats econòmiques radicades a cada sector. El servei haurà d’implantar el nou sistema i la ciutadania haurà d’incorporar les noves dinàmiques a les seves rutines diàries.