El PSC arrasa a tota la ciutat i Vox se situa segon a 19 barris
Terrassa ha estat clau en la victòria de Salvador Illa a les eleccions al Parlament. El vot també ha fet un gir cap a la dreta

- El PSC arrasa a tota la ciutat i Vox se situa segon a 19 barris
Ara a portada
Publicat el 13 de maig de 2024 a les 21:32
Actualitzat el 13 de maig de 2024 a les 21:59
L’anàlisi per barris de les seleccions al Parlament de Catalunya donen tres titulars a Terrassa. El primer, la rotunda i incontestable victòria del PSC a pràcticament tota la geografia urbana. Als barris, i també al centre, els electors egarencs han apostat per Salvador Illa com a futur president de la Generalitat. La seva candidatura ha estat la més votada a tots els sectors de la ciutat, a excepció dels feus sobiranistes del Centre, Vallparadís i Ca n’Aurell. Fins i tot en aquests barris juntaires, on Carles Puigdemont ha guanyat la partida, el PSC ha estat la segona força més votada.
La victòria socialista barri per barri és incontestable. Diumenge el mapa de Terrassa es va tenyir de vermell, amb un petit reducte al centre de blau sobiranista. A la primera corona de Terrassa, però especialment als barris, els electors es van decantar per un relleu al Govern català. A sectors com Ca n’Anglada, Can Boada del Pi, Vilardell, Pla del Bon Aire, Can Jofresa, Montserrat, Can Parellada o Can Tusell, els socialistes van superar el 40% dels vots emesos. A Can Palet II, un de cada dos electors va triar el PSC.
El segon titular és per Vox. La formació d’ultradreta ha passat per davant del PP a tota la ciutat, en unes eleccions que han estat bones pels populars. El discurs d’Ignacio Garriga, centrat en la inseguretat i en criminalitzar la immigració, ha convençut 10.737 votants (11,88%) a Terrassa, on ha estat segona força a 19 barris. Concretament als polígons d’habitatges, com Can Jofresa, Montserrat, Guadalhorce, Sant Llorenç, Pla del Bon Aire o Can Parellada, però també a barris amb molt pes demogràfic com les Arenes, amb un 20,08% dels vots, Ca n’Anglada, Roc Blanc o Sant Pere Nord. A Can Palet ha estat tercera, però pràcticament empatada amb ERC a la segona plaça.
Tot i la contundent victòria socialista, Terrassa ha fet un gir a la dreta aquestes eleccions al Parlament. El PP ha millorat resultats a gairebé a tots els barris i ha estat tercer o quart. És segona força a Ca n’Anglada, les Arenes, Ègara o Can Boada del Pi. En alguns sectors, com Can Parellada, Vox i PP junts superen el PSC en vots.
Les dues formacions han captat una part important del vot de Ciutadans, que ha passat de guanyar les eleccions catalanes el 2017 a Terrassa, a ser una formació residual a la ciutat. El 12-M van votar la formació taronja 864 persones, els mateixos suports que ha tingut el PSC només al barri del Roc Blanc (893).
A l’altre extrem de l’arc polític, l’Aliança Catalana independentista i xenòfoba de Sílvia Orriols ha irromput a la ciutat, especialment als sectors independentistes. Els millors resultats els ha tingut als barris del centre: Antic Poble, Centre, Ca n’Aurell, Pere Parres, Segle XX o Vallparadís.