Terrassa

Les millors vacances… En els últims metres de la terra

El dinamitzador cultural terrassenc David Traver manté un idil·li amb el Delta de l’Ebre

La seva vinculació amb el Delta de l’Ebre, que defineix com una relació “d’amor”, comença fa 10 anys. Llavors, el dinamitzador cultural terrassenc David Traver, s’encarregava de fer de mànager d’un duet musical. Per la seva feina, va entrar en contacte amb els propietaris de diferents guinguetes de platja de Sant Carles de la Ràpita i, combinant treball i lleure, “vaig quedar atrapat per aquell paratge inhòspit, únic i singular, una mica salvatge. I a partir d’aquell moment, vaig sentir la necessitat d’escapar-m’hi cada l’any”, subratlla.

D’aquest encalvament, l’impressiona l’aspecte. “La immensitat, la desproporció de les platges i la grandesa del paisatge. Sempre m’ho imagino com si trepitgés l’últim trosset de terra, els darrers metres abans d’arribar al final de tot. L’indret també té un punt de solitud i de connexió molt personal amb el terreny”, explica.

Ens parla del Parc Natural del Delta de l’Ebre que “constitueix l’hàbitat aquàtic més extens de Catalunya i és un dels productors d’arròs més importants a nivell mundial” i, per aquest motiu, “els seus arrossars són un dels atractius més emblemàtics”. A més, exposa que, a l’estiu, els brots verds entre l’aigua demostren que l’arròs ja ha brotat. “M’encanta recórrer els quilòmetres i quilòmetres de camins i carreteres estretes, sovint privades, que discorren pel costat dels aiguamolls i que configuren un ecosistema únic a casa nostra”, comenta.

Elogia que és un territori lluny de la massificació turística i no dubte en qualificar, la barra del Trabucador com “una de les superfícies més insòlites de la zona”. El Delta, connectat amb la Punta de la Banya, permet trobar en aquest punt dues platges diferents. “Una platja exterior, que dona al mar Mediterrani obert i una platja interior, que dona a la Badia dels Alfacs, d’aigua calmada”, assenyala. “La proximitat i el contrast són brutals”, agrega.

Fase de reducció

No es pot estar de manifestar un petit lament i recorda que, des de fa uns anys el Delta de l’Ebre “es troba en una fase de reducció natural i està patint forts canvis geològics per fenòmens meteorològics extrems”. Menciona el temporal “Glòria”, de l’any 2020, que “va inundar la major part de la placa deltaica i es va trencar la barra del Trabucador”.

Recomanacions finals. “No us podeu perdre la Platja del Trabucador i dels Eucaliptus, el passeig per la sorra fins al Far del Fangar, les llacunes, els flamencs i pobles com Poble Nou del Delta. Ah, i el fals mite dels mosquits i el vent queda eclipsat per la gastronomia. No és cap tòpic dir que fan els millors arrossos del món”.

To Top