20.000 terrassencs amb diabetis, i la meitat no ho sap
Un de cada deu ciutadans pateix diabetis, una patologia creixent que els sotmet al doble repte de modificar hàbits i mantenir una vida normalitzada

- Deu aspirants a acabar el parc de la República de Terrassa
Ara a portada
Publicat el 13 de novembre de 2024 a les 21:01
Només cal mirar al voltant per identificar sense gaire esforç a un amic, un familiar, un conegut o un company de feina amb diabetis. Es tracta d’una patologia molt estesa, que segons les estimacions de la Federació Internacional de la Diabetis pateixen més de 20.000 terrassencs, un de cada deu. La meitat, uns 10.000, no ho saben. La dada es fa pública coincidint amb la celebració, aquest dijous 14 de novembre, del Dia Mundial de la Diabetis.
Sovint la diabetis és una malaltia silenciosa, que a penes dona simptomatologia, i que s’acostuma a detectar durant una prova rutinària o coincidint amb algun control o analítica casual.
A les consultes, però, una de les qüestions que més preocupa actualment és “l’educació terapèutica, que arribi a tots els pacients”, explica Núria Alonso, infermera experta en Diabetis i Educació Terapèutica del servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa.
La diferència està a mantenir una vida normalitzada després del diagnòstic - treballant, practicant esport o sortint amb la família o de festa-, o bé sentir-se atrapat per les rutines de la diabetis: mesuraments de glucosa, administració d’insulina, dieta, exercici...
Actualment, un 25% dels pacients diagnosticats de diabetis - a Terrassa uns 2.500- “aconsegueixen incorporar al seu dia a dia les rutines associades a la patologia i mantenen una vida normalitzada- comenta la infermera Paula Bernabeu, educadora en diabetis del Consorci Sanitari de Terrassa-. Un altre 50% ho intenten”.
En aquesta tasca normalitzadora juguen un paper clau els serveis d’educació terapèutica de MútuaTerrassa i del CST.
“Aquesta és una patologia que afecta el benestar físic, el psicològic i el social - apunta Núria Alonso-. És crònica, no té cura, i obliga els pacients a aprendre a canviar l’alimentació, fer exercici, controlar la glucosa, i ajustar la medicació”.
Incorporar de manera normalitzada aquestes rutines a la vida és el repte que afronten milers de terrassencs cada dia. La tecnologia ho posa avui una mica més fàcil. Els sensors al braç han substituït les punxades al dit per mesurar els nivells de glucosa en sang i els pacients ja poden fer seguiment mitjançant una app, un monitoratge que comparteixen amb els professionals sanitaris.