Publicitat
Comarca

La taula de diàleg es reunirà cada mes

La taula de diàleg sobre Catalunya entre el Govern central i la Generalitat es reunirà cada mes i de forma alternativa a Madrid i Barcelona, segons s’ha acordat en la primera reunió d’aquest fòrum celebrat ahir dimecres al Palau de la Moncloa.

En un comunicat conjunt, les dues parts van valorar la trobada d’ahir en què es van establir les bases del diàleg abordant alguns aspectes metodològics i es va constatar la “naturalesa política del conflicte” i que requereix d’una “solució política”.

“Les dues delegacions coincideixen que la taula de governs és un instrument per vehicular una solució i, per això, s’han emplaçat a continuar treballant per impulsar el diàleg, la negociació i l’acord”, asseguren en la nota.

En qualsevol cas, afegeix el comunicat conjunt, qualsevol acord que s’adopti en el si de la taula es formularà “en el marc de la seguretat jurídica”. Una fórmula que ja s’ha emprat en anteriors reunions entre el Govern central i la Generalitat.

Després d’aquesta primera reunió, a la qual van assistir els dos presidents, Pedro Sánchez i Quim Torra, i diversos vicepresidents de dos governs, s’habilitarà un nou “grup de treball” integrat per una delegació de cada part, encara per perfilar.

Els presidents i vicepresidents s’incorporaran a la taula quan sigui necessari ratificar acords polítics, tret que alguna de les parts decideixi una altra composició..

“Debat obert”
Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va advocar per aïllar la taula de diàleg de qualsevol fet “que pugui afectar-la”, ja siguin les pròximes eleccions catalanes o la tramitació dels pressupostos generals de l’Estat.

En la seva compareixença després de la reunió a la Moncloa, Quim Torra va lamentar la “discrepància i la distància” amb el Govern de Pedro Sánchez a l’hora d’abordar el conflicte polític a Catalunya, que per a ell es basa en el dret a l’autodeterminació i a la amnistia.

Així i tot, Torra va valorar que hi ha hagut un “debat obert i amb llibertat de plantejament”, encara que va dir que no ha tingut respostes per part de l’executiu de Sánchez: “Seguim sense conèixer les respostes del Govern d’Espanya al conflicte polític català”.

La primera reunió de la taula de diàleg entre el Govern central i Generalitat sobre Catalunya va finalitzar gairebé tres hores després del seu començament a La Moncloa. Fonts de l’Executiu van informar de la fi de la reunió a pocs minuts de les vuit del vespre i tan sols vint després d’informar que s’havia produït un recés i la trobada continuaria.

Sánchez i els membres del seu Executiu van rebre la delegació catalana als jardins del complex de la Moncloa, on posteriorment el president del Govern central es va quedar sol per esperar el president Torra, que va arribar al lloc uns minuts després.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top