Publicitat
Comarca

Salut confirma cinc casos més de coronavirus, un de greu

El departament de Salut va confirmar ahir cinc casos nous de coronavirus a Catalunya, un d’ells una dona de 29 anys que està en estat greu però estable a la unitat de cures intensives d’un hospital barceloní. Els altres casos són una dona de 19 anys resident a Barcelona, que està lleu i s’ha contagiat per ser contacte de persones que havien viatjat a zones de risc; un home de 57 anys resident a Cabrils (Maresme), també lleu; i una dona de 35 anys i resident a Barcelona.

El cinquè cas és una altra dona de 55 anys resident a Barcelona que va viatjar a Milà fa uns dies.

La dona de 29 anys que està greu però estable pateix una patologia respiratòria greu i s’està investigant com s’hauria contagiat, van informar les mateixes fonts.

Amb aquests cinc nous casos, el total d’afectats confirmats s’eleva a 37 a Catalunya, amb més de 500 persones aïllades per haver estat en contacte amb els infectats.

Investigació
D’altra banda, IrsiCaixa, el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i el Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA) han unit esforços per investigar conjuntament fàrmacs per combatre el coronavirus i també una vacuna, amb finançament públic i privat.

Així ho va explicar ahir el doctor en Bioquímica Julià Blanco, que lidera el grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d’IrsiCaixa, situat al recinte sanitari de l’Hospital Germans Trias i Pujol, de Badalona.

El Barcelona Supercomputing Center aplicarà la bioinformàtica per deduir com ha de ser un fàrmac capaç de neutralitzar el coronavirus, mentre que a l’IrsiCaixa ja es treballa en dissenyar anticossos a partir de les investigacions del BSC.

A l’IRTA-CReSA, que té la seu a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a Bellaterra, han d’assumir els assajos en animals. De fet, científics del programa de sanitat animal de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) treballen des de fa anys amb els coronavirus zoonòtics, en concret amb el coronavirus del MERS.

"Per a cada malaltia s’usen animals diferents per experimentar, però amb el COVID-19 encara no sabem quin és el seu origen, per això desconeixem quin model animal es podrà usar", va explicar Blanco, que va apuntar a porcs, pollastres, civet (una espècie de fura) i fins i tot amb un model de ratolí humanitzat (modificats genèticament) com a possibles models per poder investigar.

Sense pràctiques a hospitals
Apuntar també que la Facultat de Medicina de l’UAB ha suspès temporalment totes les pràctiques clíniques hospitalàries fins a nou avís pel coronavirus. Els centres on es duen a terme aquestes pràctiques són els hospitals barcelonins de la Vall d’Hebron, Sant Pau i el Mar, el Parc Taulí, a Sabadell, i el Trias i Pujol, a Badalona.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top