Publicitat
Comarca

El Govern decreta avui l’estat d’alarma

Espanya entra avui, per segona vegada en democràcia, en estat d’alarma, una mesura excepcional que formalitzarà el Consell de Ministres en una reunió extraordinària amb l’objectiu de frenar l’expansió del coronavirus, que ja suma més de 4.000 contagiats i 120 morts.

I això no és més que "una primera fase" i "no s’ha de descartar" que en la pròxima setmana els positius confirmats superin els 10.000, segons va admetre ahir el president de Govern, Pedro Sánchez, en una declaració institucional al Palau de la Moncloa, en què va anunciar la seva decisió més complicada fins a la data: declarar l’estat d’alarma.

A l’espera de les mesures concretes que adoptarà avui el Consell de Ministres, la declaració de l’estat d’alarma, que es prolongarà durant 15 dies, és una de les vies constitucionals que pot fer servir el Govern per pal·liar les conseqüències de pandèmies com aquesta.

Perquè permet, entre d’altres coses, limitar moviments de persones o intervenir "locals de qualsevol naturalesa" com els hospitals privats. És fins i tot una opció que podria facilitar l’ajornament de les eleccions basques i gallegues previstes per al proper 5 d’abril.

Regulat per l’article 116 de la Constitució espanyola i desenvolupat mitjançant llei orgànica de l’1 de juny de 1981, l’estat d’alarma, així com el de lloc o excepció, era un plantejament que ja sobrevolava des de fa dies en diversos àmbits davant l’avanç imparable del coronavirus al nostre país.

Setmanes
D’acord amb l’últim balanç del Ministeri de Sanitat, Espanya registra 121 morts, 37 més que dijous; en un dia, s’han comptabilitzat 1.267 casos més i ja en sumen 4.231.

"Aquest virus el pararem units", va emfatitzar el cap de l’Executiu, que va reconéixer que "tardarem setmanes". "Serà molt dur i difícil", va dir, per apel·lar a continuació a la "unitat, la responsabilitat i la disciplina social" per posar fre a aquesta amenaça.

Una emergència que "superarem -va dir Pedro Sánchez- emparant-nos en el consell de la ciència i recolzant-nos en tots els recursos de l’Estat, però també és segur que ho aconseguirem abans amb els menors danys humans, econòmics i socials possibles si ho fem units i complint cada qual amb el nostre deure ".

La decisió de decretar l’estat d’alarma també ha rebut l’aval, no sense crítiques, de l’oposició: des del PP, el seu líder, Pablo Casado, va assegurar ahir que donarà suport fins i tot una pròrroga si és necessària d’aquí a 15 dies perquè corresponen "mesures extraordinàries per a situacions extraordinàries ".

De la mateixa manera, la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ja havia demanat abans aquesta mesura, va confiar que es pugui "recuperar el temps perdut"; i des Vox, Santiago Abascal va considerar que la decisió arriba tard i va acusar Sánchez d’actuar de manera irresponsable perquè "segueix deixant-ho per demà".

Precisament avui entraran en vigor les últimes restriccions acordades en la Comunitat de Madrid, que acumula gairebé la meitat dels contagiats amb un total de 1.990 casos: des d’aquest dissabte hauran de tancar tots els establiments a excepció dels comerços d’alimentació i les farmàcies.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top