Publicitat
Comarca

En marxa noves obres de millora al Monestir

L’Ajuntament de Sant Cugat ha encetat noves obres de rehabilitació i millora al Monestir. Els treballs, amb un pressupost de cent mil euros, s’emmarquen en el programa permanent de manteniment, preservació i promoció del recinte.

L’objectiu és obtenir dades per analitzar les causes dels petits desplaçaments que s’han detectat a l’estructura del campanar, la façana principal i les naus nord i central de l’església. Es tracta d’uns desplaçaments de centímetres que entren dins de la normalitat per l’antiguitat de l’edifici i que s’estan comprovant mitjançant la monitorització que el Departament d’enginyeria civil i ambiental de la UPC va instal·lar l’any 2017.

L’actuació que es fa, per tant, és preventiva i amb voluntat de poder estudiar l’edificació. En cap cas està previst tancar el Monestir.

Les obres van començar dilluns passat amb diferents treballs de protecció del cimbori. Per una part, s’han instal·lat uns aparells acceleròmetres per comprovar la “tensió de treball” dels tirants existents i la seva contribució a l’estabilitat del cimbori. I d’altra, per garantir la seguretat a l’emplaçament situat sota el creuer de l’església s’ha instal·lat al cimbori dos tipus de xarxa de protecció.

Aquesta instal·lació és provisional i es podrà retirar quan s’hagin executat les obres de restauració de la part exterior del cimbori (previstes per l’any vinent) i quan es pugui garantir la correcta consolidació de la part interior. Per fer aquests treballs, que van acabar ahir amb un pressupost de 39.572 euros, s’ha fet ús d’una plataforma elevadora de 23 metres.

Aquest pròxim dilluns s’iniciaran els treballs per fer un estudi geotècnic del terreny confrontant al campanar i al contrafort oest de la façana sud de l’església. L’estudi permetrà caracteritzar l’estructura del subsòl de la zona i conèixer les característiques geològiques i mecàniques del terreny a diferents fondàries. L’objectiu és poder estudiar les possibles causes del moviment de l’estructura del Monestir.

Sondeigs
Els treballs, que duraran uns quatre dies, inclouen la realització de dos sondeigs amb extracció de 20 metres de fondària i la instal·lació de dos piezòmetres per comprovar el nivell freàtic del terreny existent. El pressupost és de 13.788 euros.

Per últim, dimarts s’iniciaran els treballs per executar tres cales i rasses al voltant de la fonamentació del campanar i del contrafort sud oest de l’església. L’objectiu és conèixer la fondària i característiques de la fonamentació de la torre romana que fa de base del campanar i conèixer la fonamentació dels dos contraforts. Cost de 48.331 euros.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top