Publicitat
Comarca

Adapten la cova de Mura per poder-la visitar de forma segura

S’ha delimitat amb corda i peus metàl·lics un recorregut que permet observar l’espai, però mantenint certa distància de les formacions i minerals a protegir

La passera de fusta instal·lada / Diputació de Barcelona

La cova de Mura, una cavitat natural d’uns 150 metres de fondària que forma part del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, ha estat adaptada per a visitar-la de forma segura amb l’adequació d’un itinerari i la incorporació d’il·luminació.

Les actuacions, a càrrec de la Diputació de Barcelona, han consistit en delimitar amb corda i peus metàl·lics un recorregut que permet observar l’espai, però mantenint certa distància de les formacions i minerals a protegir. Per tal de millorar l’accessibilitat i la seguretat dels visitants, s’han construït graons de pedra natural als trams de màxima pendent i s’ha instal·lat una escala metàl·lica per salvar una formació càrstica. A més, s’ha muntat una passera de fusta per poder circular pel corredor de les Flors, evitant així qualsevol relliscada o accident.

/ Diputació de Barcelona

Durant el procés, hi ha hagut la corresponent supervisió arqueològica, ja que s’hi han trobat restes d’alguna exhumació, i s’ha col·locat un cartell explicatiu a l’entrada de la cova.

La cova està formada per conglomerats de grans còdols segellats per carbonat de calci, i formacions com estalactites i estalagmites. En ella habita el ratpenat de ferradura grossa o Rhinolophus ferrumequinum, que actualment es considera espècie prioritària al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i l’escarabat Troglocharinus kiesewentteri sanllorensi, espècie endèmica del parc.

Les obres han servit també per col·locar-hi un sistema d’il·luminació tipus Led de baix consum energètic i de llum freda, per no generar focus de calor sobre els quals es puguin desenvolupar algues o altres microorganismes que podrien malmetre les formacions minerals, i que també respecta les poblacions de ratpenats, evitant oscil·lacions de temperatura o focus de calor. En total, s’han instal·lat 12 focus de 20w cadascun amb alimentació 230VAC / 50Hz i de manera integrada entre les formacions rocoses, un sistema alimentat per bateries recarregables ubicades just a l’entrada de la cova. A l’exterior, només hi ha instal·lada una antena per enviar senyal de l’estat de càrrega de les bateries i les dades dels sensors.

/ Diputació de Barcelona

Així mateix, s’ha redactat el Pla d’autoprotecció de la Cova de Mura, el que seguint aquest document, a l’entrada de la cova hi han disponibles 20 cascs homologats, una farmaciola de primers auxilis, 20 mantes tèrmiques, 20 mascaretes de carbó actiu, un extintor de pols i una llanterna recarregable.

Les vistes guiades a la cova de Mura es realitzen els caps de setmana des del Centre d’Informació de Mura, amb reserva prèvia per limitació d’aforament.

Publicitat
To Top