Publicitat
Diners

Vöbu, un robot creat a Terrassa per millorar l’aire que respirem

Dos joves vallesans llancen una campanya de micromecenatge per finançar la producció d’un dispositiu capaç de detectar nivells de contaminació invisibles

Publicitat

Una bona ventilació de la llar és essencial per gaudir plenament de casa nostra. Un ambient carregat no ajuda al benestar i tampoc a la salut, però saber quan cal renovar l’aire no és sempre fàcil.

Per ajudar la ciutadania en aquesta tasca, Imma Martínez Sallarès, de Matadepera, i Pau López Ribas, de Terrassa, han ideat un minirobot anomenat Vöbu capaç de detectar els nivells de contaminació invisible en interiors i avisar l’usuari de quan cal actuar. El dispositiu pot captar els nivells de CO2 i els compostos orgànics volàtils (TVOC, per les seves sigles en anglès), així com conèixer la temperatura i la humitat, alertar de la contaminació a l’habitació i ajudar a ventilar d’una manera eficient.

Graduats en Enginyeria Química i Mecànica i en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica per l’Eseiaat (UPC), Martínez i López estaven cursant un màster a Dinamarca quan en un concurs de generació d’idees se’ls va acudir, juntament amb altres tres companys, la idea de crear aquesta joguina intel·ligent. Després, però, van continuar amb el projecte ells dos sols ja a Terrassa.

El dispositiu té forma de ninot i està pensat perquè els infants també el puguin utilitzar. Funciona amb piles i disposa d’una pantalla i un llum led que canvia de color en funció del nivell de contaminació. “Si la qualitat de l’aire és correcta, el Vöbu somriu i el led fa una llum de color verd, però a mesura que l’ambient es va carregant, el Vöbu es va enfadant o entristint i la llum passa de verda a taronja o vermella”, explica Martínez. “Quan cal ventilar, t’avisa amb un missatge a la pantalla i la llum vermella del led, però també pots configurar un avís sonor”, afegeix la jove. De la mateixa manera, per saber quan l’aire ja s’ha renovat i es poden tancar les finestres, es pot activar un compte enrere de deu minuts.

Publicitat

El projecte ha participat en diversos programes de desenvolupament i emprenedoria com l’Emprèn UPC, de la Universitat Politècnica de Catalunya, i Crowdfunding Terrassa Innovació, del Servei d’Innovació de l’Ajuntament de Terrassa.

En el marc d’aquest últim programa, Martínez i López han participat en diverses sessions formatives i de mentoratge i ahir van llançar una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Ulule, només activa durant el mes de maig, amb l’objectiu d’arribar als 5.200 euros i finançar, així, la primera producció del Vöbu.

Tots aquells interessats en adquirir un d’aquests dispositius poden participar en la campanya i obtenir diverses tipologies de recompensa, des d’articles de marxandatge fins a diverses unitats del Vöbu ja muntat o amb un “creator kit”. I és que el minirobot es pot comprar ja construït o muntar-lo un mateix de manera fàcil, sense soldadures, dotant el conjunt d’una experiència robòtica educativa.

Publicitat
To Top