Publicitat
Terrassa

Activitats extraescolars en constant evolució

Tot i que algunes, com el futbol, les arts o els idiomes (preferentment, l’anglès), segueixen sent les més demanades, les activitats extraescolars han anat evolucionant fins al punt que, especialitats com la màgia o la robòtica, per exemple, s’han convertit en opcions pels alumnes de les escoles. Matèries com la cuina o la costura, idiomes com el xinès, o esports com l’esgrima, a poc a poc, estan seduint l’interès dels infants i són ja activitats per realitzar fora de l’horari de classe que prenen força en el moment de decidir-se.

L’augment de possibilitats ha anat creixent. Hi ha empreses dedicades a oferir alternatives als clàssics de sempre. I les escoles han afilat el llapis en el moment de determinar la llista definitiva d’activitats que posaran sobre la taula. En centres com l’Escola França, les extraescolars són gestionades per l’AMPA i, a altres, com El Cim o l’Escola Pia, les dirigeixen directament però també compten amb l’opinió de les associacions de pares i mares.

La màgia, una opció
No sempre, però, les extraescolars innovadores tenen èxit i, algunes, experimenten una autèntica muntanya russa: passen de ser cobejades per un bon nombre de nens al més absolut dels oblits. Ara, ja no només hi ha esports, idiomes, música o pintura. Ara hi ha gairebé de tot, com la màgia, que l’Àlex Ferrer i el seu grup imparteix a diferents escoles de la ciutat. Concretament, i gràcies al fet que la demanda per aquesta activitat ha crescut notablement, són sis monitors que es van distribuint per diferents centres com l’Escola França, la Serra de l’Obac, el Karmel, l’Escola de Les Arenes. A més, a la Tecnos fan uns tallers una vegada a l’any.

“Algunes escoles ens han trucat perquè sabíem que ho fèiem a d’altres, però a altres els hi vam proposar”, explica Ferrer, que creu que un dels motius pel creixement de la demanda per fer una extraescolar de màgia és que “escènicament, hi ha poques activitats extraescolars. Hi ha teatre però màgia no n’hi havia”.

També ho atribueix a què, avui en dia, “la màgia està de moda”. Ferrer considera que els nens “ara veuen màgia per tot arreu i en l’actualitat, de jocs de màgia, n’hi ha molts, i abans només hi havia la Borràs. Ara n’hi ha set o vuit de caixes de màgia diferents”.

Assegura que els alumnes que fan màgia “estan encantats” amb aquesta activitat i apunta que els hi agrada “veure un professional de la màgia que els hi ensenya de primera mà com fer els jocs, i no només fer els trucs, sinó també la posada en escena i com saber atraure a la gent”.

Un dia a la setmana
L’activitat de màgia es fa un dia a la setmana, de 4,30 a 5,45 hores de la tarda. En aquest sentit, Ferrer afirma que “amb aquesta hora i poc en tenen prou, perquè ells durant la setmana van practicant el truc de màgia i quan el tornen a fer, han millorat moltíssim”.

Creu que el fet que les opcions per fer extraescolars vagin augmentant és positiu i assegura que “ara n’hi ha moltes més que abans. A una escola de Barcelona a la que estem, tenen més de 80 activitats extraescolars diferents”.
A l’Escola Pia, han transformat una activitat típica com és l’esplai i l’han convertit en l’Espai Lab, que defineixen com un “espai de descobriment i investigació per a l’educació científica en edats primerenques”. Allà, els nens “experimenten pel seu compte amb diferents objectes, com poden ser microscopis i altres estris”, explica Susanna Soler, directora pedagògica d’Infantil.

“És un espai de descobriment i educació amb l’objectiu que els nens es puguin moure per un espai i puguin crear el seu propi aprenentatge i descobrir coses. És una activitat que no està tan dirigida i és un espai lliure, a on els nens poden arribar a més i cada un li pot donar el seu sentit a les coses”, comenta Soler.

A l’hora de decidir quines són les activitats extraescolars, per exemple, a l’Escola El Cim, es fa un compendi de tot entre les activitats que demanen els nens i les que demanen els pares. “Els pares, sobretot volen coses per consolidar el currículum, com l’anglès, però també en demanen altres com la piscina”, assegura Marta Martínez, coordinadora de les activitats extraescolars del centre.

A l’Escola Pia, a l’hora de decidir quines activitats es poden oferir, l’AMPA participa i l’equip docent també pot dir la seva. A més de l’Espai Lab, Soler destaca una anomenada l’Atelier. “És la part de l’art però barrejada molt amb la creativitat. Potser abans l’art era treballar més la pintura i el dibuix, i ara és més aprofitar l’entorn proper, per treballar-lo i posar la part més creativa” assenyala.

El Cim gestiona les activitats, però ho consensua amb l’AMPA. Les activitats les gestiona la mateixa escola però n’hi ha alguna, com l’anglès o la piscina, que s’externalitzen. Les persones que fan les classes, estan formades per aquella matèria i “fem un seguiment de com funciona l’activitat” i al final de curs es fa una valoració per com ha funcionat tot.

Totes a l’escola
Però n’hi ha alguna, com l’anglès o la piscina, que s’externalitzen. En canvi, a l’Escola Pia totes es desenvolupen en el mateix centre. “Totes les fem a l’escola i ens beneficiem de tenir unes instal·lacions tan grans. L’únic que no tenim és piscina però no tenim cap conveni amb ningú. Espai en tenim i les famílies ho agraeixen que ho fem aquí”, diu Soler.

No cal abusar. No hi ha una quantitat ideal i tot depèn de l’edat, de la disponibilitat o de la situació familiar, però els experts diuen que la cosa ha d’estar entre unes tres o quatre hores setmanals. En aquest sentit, Martínez apunta que “la idea és que els nens també tinguin tardes lliures i que s’avorreixin, perquè buscaran la manera d’imaginar què fer i la seva imaginació el portarà a fer coses noves”. Soler, en la mateixa direcció, afirma que “S’ha d’intentar trobar l’equilibri, i estar a casa avorrit també està bé i genera molta creativitat”.

Una activitat que no acabi de quallar tot i que esperaven que sí? A El Cim, per exemple, els escacs, que “no crida l’atenció”. A l’Escola Pia, d’altra banda, es manté per tradició tot un clàssic, la de costura, tot i tenir poca acceptació. 

Publicitat
To Top