Publicitat
Terrassa

“Marès era un gran col·leccionista del XIX”

Publicitat

Neus Peregrina és llicenciada en Història de l’Art i s’ha especialitzat en museografia. Ha estat conservadora del Museu de Terrassa durant quinze anys, és membre del patronat de la Fundació Arxiu Tobella i des de l’any 2007 és la cap de programes del Museu Marès de Barcelona. Actualment està coordinant les activitats commemoratives del 70è aniversari d’aquest museu.

Vostè és la cap de programes del Museu Marès. En què consisteix aquesta feina?
Treballo al Museu Frederic Marès des de 2007. Cap de programes vol dir coordinar les àrees del museu, per donar sentit i fer encaixar les coses i que tothom treballi en la mateixa direcció.

Quines activitats fan?
Ara estem commemorant el 70è aniversari del museu, que es va crear l’any 1948, quan l’Ajuntament de Barcelona va cedir l’espai i va adequar les sales. El programa d’actes va començar el 25 de novembre de 2018 i acabarà el 25 de novembre de 2019. Coincideix que també celebrem el 125è aniversari de Frederic Marès. En la preparació, hi estem treballant des del 2017. Fem reunions setmanals.

Marès era escultor.
Escultor i col·leccionista. Per a les generacions actuals és més conegut com a col·leccionista, tot i que és l’escultor més ben representat als carrers de Barcelona. El Marès són dos museus en un: per una banda, hi ha una exposició per explicar la història de l’escultura de manera pedagògica i, per l’altra, hi ha tota la seva enorme col·lecció d’objectes domèstics del segle XIX: pipes, ventalls, rellotges, joguines, claus, etc.

Què estan fent per celebrar l’aniversari del museu?
Hem començat amb la remodelació d’un espai, la seva biblioteca privada. Està oberta al públic des del 1996 i hi ha llibres i escultures. Molta gent no sap que el pare de Marès era llibreter de vell i a la biblioteca hi ha molts llibres antics. Les escultures, Marès les va donar a l’Ajuntament de Barcelona el 1988, tres anys abans de la seva mort. Hem fet una nova presentació i distribució temàtica amb textos introductoris i hem millorat la il·luminació i la retolació.

També devia conservar documents.
Sí. Marès tenia un fons documental personal que aplega imatges, llibres i documents. Una part, l’hem catalogada i digitalitzada. Es poden consultar 4.000 registres de correspondència a la web. Marès s’escrivia amb moltes personalitats del món de la cultura. És molt interessant perquè genera moltes consultes. Ens retroalimenta.

Ser a internet és important.
Sí. Si no ets a internet, sembla que no existeixis. A nivell de les xarxes socials, a Facebook i Twitter, cada setmana pengem un post nou sobre el 70è aniversari.

Publicitat

Què més tenen previst?
La cloenda serà una taula rodona sobre la seva figura el 25 de novembre de 2019 però el més immediat és un cicle de cinc concerts en col·laboració amb l’Esmuc. Quatre estaran relacionats amb peces del propi escultor.

Com es lliga l’escultura amb la música?
Marès té un bust de marbre del compositor noucentista Jaume Pahissa, que, a més, ara fa 50 anys que va morir a l’exili a Buenos Aires. Obrirem amb un concert de peces seves. El dia de Rams oferirem un concert de música religiosa, relacionat amb una Pietat. Un altre concert estarà relacionat amb un relleu sobre Carles V a Barcelona. Es tocarà música cortesana. Però el concert estrella serà el del 17 de març.

En què consistirà?
Serà un concert popular i gratuït, que en direm “Festa de la primavera”. Marès té un nu ajagut de bronze, que coneixem com “la primavera”, i el posarem al pati. Serà el concert més festiu perquè també farem una cercavila amb gegants.

També fan activitats educatives?
Fins ara no teníem gaires visites escolars, era l’assignatura pendent. Venien més turistes que públic jove. Ara organitzem activitats educatives tant escolars com familiars. Cal tenir en compte que un museu és un servei públic. No només són números, s’ha de valorar qualitativament. Ens devem al ciutadà i l’educació és bàsica.

Què han organitzat?
Tenim l’itinerari familiar “La Barcelona de Frederic Marès” pel museu i pels carrers de Barcelona, un recorregut de dues hores i mitja de durada. Hi ha moltes obres seves exposades pels carrers dels voltants del museu.

I per als nens i nenes?
Una activitat que en diem “Ni dels nens ni de les nenes”, que serveix per reflexionar sobre temes de gènere a través de les joguines i per aprendre valors. Ho fem a la “sala de les diversions”, que és una de les més boniques del Museu.

Si no treballés en un museu, què li agradaria fer?
M’agrada molt la meva feina però algun dia voldria tenir temps per dedicar-me a investigar. 

Publicitat
To Top