Publicitat
Terrassa

Can Barba genera 4.000 tones de compost l’any

La planta comarcal se suma a la Setmana Internacional del Compost

Publicitat

El compost és un producte que s’utilitza en l’agricultura i la jardineria per enriquir la terra i aconseguir així uns millors cultius i unes plantes més frondoses. Lluny dels adobs químics, aquest recurs és un exemple del procés circular del reciclatge, donat que s’obté de tractar els residus orgànics (com les restes d’aliments, alguns dels quals sorgits de la terra mateixa) que llencem al contenidor marró. A la planta de Can Barba es produeixen unes 4.000 tones d’aquest fertilitzant natural cada any. Les instal·lacions se sumen a la commemoració de la Setmana Internacional del Compost, que va començar diumenge i s’allarga fins dissabte vinent.

De fet, aquesta solució ecològica i sostenible es pot obtenir tant d’una forma domèstica, a petita escala, com en grans centres de tractament. Aquest últim és el cas de la planta de compostatge i biometanització de Can Barba, on va a parar la matèria orgànica de la comarca recollida d’una forma separada.

Retorn
Un cop obtingut el compost, qualsevol ciutadà pot anar-ne a buscar, portant un recipient propi, a les deixalleries de 15 municipis del Vallès Occidental. Entre elles, les de Terrassa, Matadepera, Rubí, Ullastrell, Vacarisses o Viladecavalls.
El compost aporta nombrosos beneficis als sòls, ja que contribueix a incrementar-ne la matèria orgànica, l’activitat biològica i la biodiversitat. Aquest producte també millora la fertilitat, l’estructura i la retenció hídrica de la terra, de forma que en prevé l’erosió i la degradació.

Publicitat

Des del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental afegeixen, a més, que el cicle de la matèria orgànica i l’ús del compost afavoreixen l’economia circular i la lluita contra el canvi climàtic.

Doblar la capacitat
La planta de Can Barba pot doblar la seva capacitat de tractament de la matèria orgànica fins a les 50 mil tones. Tot si el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental rep finalment l’ajuda econòmica procedent dels fons europeus Next Generation, el pla comunitari destinat a pal·liar els danys socioeconòmics causats per la pandèmia. Aquest és un dels projectes que opten a rebre la injecció de diners de la Unió Europea. En el cas del Consorci, la candidatura preveu la incorporació d’una planta de biorefineria que impulsi biogàs a la xarxa, una de voluminosos i una per a la fracció tèxtil.

En un sentit més ampli, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental es proposa passar del 40 al 75% de la recollida selectiva en 3 o 4 anys, incorporant sistemes intel·ligents al mateix procés de recollida. L’increment de l’activitat preveu una reforma del tram de l’N-150.

Publicitat
Can Barba genera 4.000 tones de compost l’any
To Top