Publicitat
Cultura i Espectacles

Castells emmanillats i de gamma extra on fa 40 anys eren de cinc

El 14 de juliol de 1979, diumenge, la colla castellera Minyons de Terrassa, ja amb camisa (però encara no l’oficial), va fer la seva primera actuació, i es van presentar a la ciutat. A la Plaça Vella van aixecar alguns castells de cinc nets i pilars de quatre, que degueren sorprendre notablement a la gent que casualment estava allà (la Vella era llavors un punt de trobada bàsicament del jovent, al voltant dels bars Las Vegas i Mesón de los Arcos), en una ciutat sense gens ni mica de tradició castellera. Demà, 14 de juliol de 2019, exactament quaranta anys després, també diumenge, i també a la Plaça Vella, Minyons de Terrassa faran una actuació extraordinària i commemorativa d’aquestes quatre dècades d’existència.

A la Diada del 40è aniversari, demà a les dotze del migdia, els Minyons aixecaran, per descomptat, castells més grossos (la colla no ha tingut la pensada nostàlgica de voler repetir els d’aquella primera actuació, a la manera del Centre Excursionista de Terrassa, que amb motiu del centenari va tornar a fer el recorregut de la seva primera excursió). Encara pendents dels resultats de l’assaig d’ahir a la nit, que també es feia a la Plaça Vella, segurament hi tornaran demà portant els mateixos castells que per Festa Major: el dos de nou amb folre i manilles, el pilar de vuit amb folre i manilles el quatre de nou amb folre i el tres de nou amb folre.

El cinc de nou, fins a la Mercè
Noves construccions estan en principi descartades. "Qualsevol nou repte el deixem ja per a després de l’estiu", explica Noel Pérez, del departament de premsa de la colla, tot i que encara resten dues actuacions (Sant Cugat i Mataró, els pròxims dies 20 i 21) i que el cap de colla, Arnau Boada, uns dies abans de Festa Major fins i tot parlava del cinc de nou amb folre (que, pel que sembla, s’haurà d’esperar fins a la Mercè o la Diada de la Nova Atenes). "Després de Festa Major, hi ha hagut uns dies d’aturada, i fins dilluns no vam fer el primer assaig de cara a aquesta diada d’aniversari."

A l’exhibició de Festa Major succeí, a més a més, una cosa tan estranya com que els dos castells amb folre i manilles que Minyons estrenaven, el dos de nou i el pilar de vuit, els van descarregar sense problemes. En canvi, el quatre de nou amb folre, que havien estrenat i descarregat ja el maig, a la Diada del Patrimoni, només el van carregar, i pel tres de nou amb folre, que era el sisè de la temporada, van necessitar un segon intent, després de desmuntar el primer. Així doncs, descarregar demà aquests quatre castells sense haver-los de treballar massa seria tot un pas endavant.

A més a més, fer l’últim assaig fora del local "jo, personalment, sóc de l’opinió que no ajuda gaire, perquè tot resulta més obert i dispers", reconeix Noel Pérez. "Al local tens unes projeccions a la paret, és més fàcil muntar les pinyes, tothom està més concentrat. Ja quan plou i hem d’anar a la plaça del Vapor Ventalló, sempre acabem fent menys proves que al local. Tècnicament, els assaigos a fora no són tan aprofitables. Però són bonics perquè qualsevol persona que passi per allà pot posar-se a la pinya".

Avui dissabte

Animació per a petits i joves. Plaça Nova, de deu del matí a una de la tarda

Cercavila amb grups de cultura popular. Inici a les set de la tarda, a la Plaça Vella.

Correfoc. A partir de les 10.30 de la nit, pel centre de la ciutat

Demà diumenge

Actuació castellera. Plaça Vella, a les dotze del migdia. Amb Castellers de Barcelona, Bordegassos de Vilanova i Minyons de Terrassa

Concerts: Miquel del Roig, Bergants n’Roses i Ebri Knight. de 5.30 de la tarda a 11.30 de la tarda, el Parc de Vallparadís (Parc de les Sensacions)

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top