Publicitat
Cultura i Espectacles

El mNACTEC permet visitar la rèplica d’una estació espacial

Ahir es va inaugurar la nova exposició del mNACTEC, “Una MIRada a l’espai. Cinema i astronàutica”, una proposta que permetrà als visitants conèixer de primera mà una rèplica gairebé exacta de l’estació espacial Mir, activa -en la seva primera versió- entre els anys 1986 i 2000. La mostra presenta la història i les missions de l’estació, i al mateix temps aborda les relacions entre ciència i ciència-ficció, així com les aportacions de la tecnologia espacial a la vida diària i les missions futures a l’espai. La rèplica a escala real de la primera Mir ha estat creada per Grup Mediapro per al rodatge del film “Sergio & Serguéi” (Ernesto Daranas, 2018) i cedida al mNACTEC. Paral·lelament a l’exposició es faran tallers, conferències i projeccions relacionades amb aquesta estació espacial.

L’exposició inaugura l’Espai d’Arts del mNACTEC, amb la voluntat de “vincular l’evolució tècnica i científica amb les arts”, destaca el director del museu, Jaume Perarnau.L’aparició del cinema i la descoberta de l’espai han anat de la mà, i com a mostra, els dotze films (incloses dues sagues cinematogràfiques, “Star Trek” i “Star Wars”) amb els quals s’obre la mostra.

La responsable d’Exposicions del mNACTEC, Esther Font, va explicar que tot el procés de trasllat i instal·lació de les rèpliques, que inclouen dos mòduls i mig (la Mir es va anar construint a partir de mòduls que eren enviats per la nau Soyuz), va comportar grans dificultats, ja que no van ser construïts per reutilitzar-se ni per ser traslladats.

Material original
Míriam Boadella, representant de Mediapro, ha explicat que els mòduls han estat un dels escenaris principals de la pel·lícula Sergio & Serguéi” i que per la seva construcció es va utilitzar “moltíssima documentació i material gràfic.” El gran repte, però, va estar aconseguir a una desballestadora d’Ucraïna material original de l’època. A l’interior es poden veure moltes màquines i artefactes de gran realisme, i el primer xoc es comprovar com tot era molt casolà, molt menys sofisticat del que imaginem.

La rèplica recrea diferents espais com la zona per dormir, el gimnàs, el laboratori, el centre de control, el magatzem o la zona d’acoblament entre dues naus, espais situats al mòdul base, el mòdul Kristall i el Priroda. Allà els astronautes vivien en condicions de micro ingravidesa, parlaven amb la família per satèl·lit, investigaven…

L’actual estació espacial “és una rèplica gairebé exacta de la Mir, però amb materials més moderns. L’exposició té un espai per ensenyar, a través d’imatges, l’estació hereva de la Mir i per presentar l’Agència Espacial Europea. També s’aprofita per alliçonar sobre la transferència tecnològica que s’ha donat gràcies a l’astronàutica.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top