Publicitat
Cultura i Espectacles

“Els criteris de la tria per Sant Fèlix són molt qüestionables”

Fa poc més d’una setmana, els administradors de la festa major de Vilafranca van fer públics els noms de les colles triades aquest any per la diada de Sant Fèlix, que cada 30 d’agost se celebra amb l’esperit d’aplegar, a la plaça de la Vila, les quatre millors:Castellers de Vilafranca, Vella dels Xiquets de Valls, Joves Xiquets de Valls i Jove Xiquets de Tarragona. Per segon any consecutiu, Minyons de Terrassa, que hi han sigut 34 vegades, no hi eren. Les tres primeres, pels resultats de la passada temporada, semblaven assegurades. El dubte estava entre Minyons i la Jove de Tarragona.

Ara, els administradors han confirmat les quatre colles, afirmant que s’han decantat per aquelles que en els dos darrers anys tenien millor gamma de castells per sobre del pilar de 8, i que havien arribat al 30 d’agost amb més puntuació. Que s’ha de tenir en compte que Sant Fèlix "és el 30 d’agost i no el 30 de novembre". I que la gran diada de Vilafranca no vol premiar tota la temporada anterior, perquè les gammes extres les volen a Sant Fèlix, i no de setembre a novembre.

Una indirecta
En aquesta argumentació de les dates, el president de Minyons Jesús Rodríguez, hi llegeix una al·lusió a la seva colla. "Suposo que ho deien amb segones, perquè Minyons sempre anem molt forts al darrer tram de la temporada, que acabem a la nostra diada, al novembre. Però cal mirar el que hem fet a Sant Fèlix, en aquests 34 anys. Tots els nostres grans castells, fora del quatre de deu, els hem fet a Sant Fèlix."

L’altre motiu, la selecció de les colles que l’any passat foren les millors abans del 30 d’agost, "és molt qüestionable". Minyons havien descarregat, tres vegades (Festa Major, Diada del 40è aniversari i Mataró) el dos de nou amb folre i manilles, i, dues, el pilar de vuit. La Jove de Tarragona, el nou de vuit i un pilar de vuit només l’havia carregat, i Castellers de Vilafranca hi van arribar amb el dos de nou i un tres de deu carregat. Així doncs, "un dels motius que donen no és cap criteri per convidar o no a una colla, penso, i l’altre és fals. L’any passat, fins al dia de Sant Fèlix, Minyons era la segona millor colla, ni la de Vilafranca ni la de Tarragona havien tingut els nostres resultats".

aquest any no han vingut

Els administradors, tanmateix, han dit que els seus criteris poden ser tan subjectius com qualsevol altre, i el president malva recorda que "mai els hem discutit. Sempre hem respectat i acceptat les seves decisions". Els altres anys, però, els administradors "ens venien al local, ens veien assajar, valoraven i triaven. Aquest any no han vingut, i han triat les colles segons criteris que són més que questionables".

No s’està de dir, Rodríguez, que, en el món casteller, ha circulat el rumor que la Jove de Tarragona, que ja va ser seleccionada el 2019 en lloc de Minyons, en fer-ho va signar secretament per dos anys a Sant Fèlix. "Jo no m’ho acabo de creure. No crec que els administradors d’un any hipotequin la feina dels de l’any següent. Potser és que sóc massa confiat."

D’altra banda, sembla que l’exclusió de Sant Fèlix no ha suposat aquest any, per la colla, la decepció de l’anterior. "Tampoc li volem donar més voltes. Tenim un calendari d’actuacions molt potent i ben organitzat, i treballarem per fer els millors castells possibles".

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top