Publicitat
Cultura i Espectacles

El rastre de Garcia Lorca a Terrassa

Salvador Giné publica un llibre sobre l’estada del poeta a Catalunya

Garcia Lorca, Margarida Xirgu i Cipriano Rivas
Publicitat

Els llibres que parlen dels escriptors destacats sempre són benvinguts i més quan la història que expliquen se situen en entorns que ens toquen de prop. Està a punt de veure la llum a les llibreries “Federico Garcia Lorca a Catalunya”, de l’autor lleidatà Salvador Giné, que com el mateix títol diu és un relat sobre les visites i estades que va fer el poeta i escriptor de Granada en terres catalanes entre els anys 1925 i 1935. I en aquesta gira hi va incloure Terrassa en dues ocasions pocs mesos abans d’esclatar la Guerra Civil i que fos afusellat a la seva ciutat natal.

Giné recull en el seu llibre les dues visites que va fer el poeta andalús l’octubre de 1935. La primera va ser un dimarts dia 1, i la segona, el dijous el dia 17. En la primera, Garcia Lorca visita les Esglésies de Sant Pere, la fàbrica tèxtil Cal Ballbé i Amics de les Arts. Dues setmanes després, el poeta va tornar per assistir a la representació de “Yerma”, per la companyia de Margarida Xirgu al Teatre Alegria que llavors estava situat al carrer La Rasa. Acabada la funció, García Lorca, l’actriu Margarida Xirgu i el director, Cipriano Rivas Cherif, i els actors de la companyia van caminar fins als Amics de les Arts. Allí celebren el gran èxit de “Yerma”, de Garcia Lorca, i fan tertúlia animada. De fet, aquesta obra estava llavors de gira per Catalunya i es va representar a ciutats pròximes com Sant Cugat, Sabadell.

Amistat amb el pintor local Josep Rigol 

L’autor també recorda que les visites del poeta a la nostra ciutat no foren per casualitat. Responien al convit de Josep Rigol i Fornaguera, destacat pintor local, que va conèixer a Garcia Lorca a través de Salvador Dalí a l’Acadèmia de Belles Artes de San Fernando de Madrid. Rigol i Garcia Lorca van iniciar una relació d’amistat que, de manera o menys intensa, és perllongaria en el temps.
Garcia Lorca va ser el primer a invitar a Rigol i Fornaguera a casa seva. La trobada a Granada va tenir lloc durant les vacances de Nadal de 1925. Ambdós van anar a Missa del Gall i sembla que el nostre pintor local es va emocionar en sentir al poeta cantant nadales en un convent de monges de l’Albaicín. La retrobada, de la que hi ha constància publicada, es va produir gairebé deu anys més tard a Terrassa.

La visita de l’1 de l’octubre diguem que va tenir un caire més intimista perquè Rigol el va fer de guiar i acompanyant fins a la Seu d’Ègara i al seu estudi artístic (a tocar del recinte patrimonial ) i als Amics. Rigol li va presentar als seus amics que eren l’empresari, Francesc Sabater, el farmacèutic Salvador Vallès i l’impressor Joan Morral. D’aquest encontre, el llibre de Giné subratlla que Garcia Lorca va quedar gratament sorprès a les esglésies en admirar el retaule gòtic dels sants Abdó i Senén de Jaume Huguet. I també satisfet de la visita a la fàbrica de mitges Cal Ballbé, que Sabater era soci, on el poeta es va interessar per la maquinària i el procés de fabricació. Sembla que Lorca era la primera vegada que és familiaritzava amb una fàbrica tèxtil. En acabar, Sabater el va obsequiar amb caixes de mitges “fines” de seda per a les germanes de l’escriptor.

L’autor

Salvador Giné ( Borges Blanques, 1963) va fer l’immersió de Federico Garcia Lorca a Catalunya a partir d’un encàrrec inicial editorial. Després de recollir la informació, convida a descobrir el el seu rastre a terres catalanes. La primera vegada que va venir va ser la Setmana Santa de 1925 a Cadaquès i Figueres, convidat per Salvador Dalí, que es coneixen de la seva etapa d’estudiants a Madrid. I a continuació seguiria les estrenes de les seves obres a Catalunya amb la companyia de Margarida Xirgu. García Lorca va ser membre actiu en cenacles i tertulies culturals i artístiques i v fer íntima amistat amb Josep Maria de Sagarra i Sebastià Gasch. Després del viatge acompanyant a García Lorca, Giné considera que “no s’ha valorat prou la seva immensa dimensió artística, especialment com a autor de teatre però també com a conferenciant, pintor i músic”. En el viatge, Giné diu que “Garcia Lorca, afable i planer, sempre va respectar la identitat catalana (es va aprendre cançons catalanes que tovaca al piano) i es va guanyar l’estima d’obrers i de les elits”

L’actriu Margarida Xirgu

L’actriu referent a l’època d’estrenar les obres de Garcia Lorca va ser Margarida Xirgu (Molins de Rei, 1888-Montevideo, 1969). Considerada una de les millors artistes dramàtiques, Xirgu va protagonitzar “Maria Pineda” (1927), “Yerma” (1934 i 1935) , “Bodas de sangre” (1935), i “Doña Rosita la soltera” (1935). Am b la Guerra Civil, es va exiliar a Montevideo però no va ser cap obstacle per continuar la seva carrera artística. Allí va continuar prioritzant la dramatúrgia de Lorca amb “La Casa de Bernarda Alba” i va dirigir “Yerma” a Buenos Aires i a Massachusetts. El 1988, la Generalitat va repatriar el cos a Molins de Rei.

Publicitat
El rastre de Garcia Lorca a Terrassa
To Top